Tata Steel

Het lijkt onlogisch, een staalbedrijf en een natuurbeheerder die de handen ineen slaan. Toch is dat in IJmuiden het geval. Staalbedrijf Tata Steel en waterleidingbedrijf en natuurbeheerder PWN gaan samenwerken om de bijzondere natuur op het terrein van het staalbedrijf te beschermen en te versterken.

Orchideeën en vlinders

Op het terrein van staalbedrijf Tata Steel komen veel bijzondere dieren en planten voor, waaronder soorten die in de rest van het land bedreigd worden of kwetsbaar zijn. Zo is er een mossoort ontdekt die nergens anders in Nederland nog te vinden is, het kalkpurpersteeltje.  

In juni staan er duizenden orchideeën in bloei op het terrein. Er broeden oeverzwaluwen en een slechtvalk. Vlinders doen het op het terrein veel beter dan in de rest van Nederland. Ook leeft er een grote groep zandhagedissen en rugstreeppadden.

Ongerepte natuur

Robert Moens van Tata Steel geeft twee redenen voor de bijzondere natuur op het terrein. Aan de ene kant zijn er de open stukken duin waar veel bedrijvigheid plaatsvindt. Die dynamiek is blijkbaar goed voor bepaalde dieren en planten.

Aan de andere kant heeft het terrein ook delen waar nooit iemand komt, zoals een afgelegen bos met meidoorns van 150 jaar oud. Hier kan de natuur ongerept zijn gang gaan.

Groter leefgebied

Met de samenwerking wordt een beheerplan opgesteld om de biodiversiteit op het terrein en in de omgeving van het terrein te versterken. Het terrein van het staalbedrijf is 750 hectare groot en vormt een belangrijke verbinding tussen verschillende natuurgebieden in de regio.

Door de gebieden op een slimme manier te verbinden, kunnen zowel dieren als planten zich beter van het ene naar het andere gebied verplaatsen. De dieren en planten krijgen zo een groter leefgebied, waardoor ze het ook op lange termijn goed blijven doen.

STER reclame