Onder meer bij de gevangenis in Vorst wordt al weken gestaakt NOS

België laat steeds meer gevangenen vrij vanwege de staking van cipiers. Het leven in de gevangenissen is volgens een Brusselse onderzoeksrechter onmenselijk. De staking is al bijna vier weken aan de gang.

"De omstandigheden waarin hij wordt opgesloten, tasten zijn waardigheid aan en leiden tot aftakeling", zo schrijft een rechter in de overweging om een drugsdealer op vrije voeten te stellen. "Deze gedetineerde moet worden vrijgelaten", luidt vervolgens de conclusie.

Volgens een woordvoerder van de onderzoeksrechters zijn de laatste weken meerdere verdachten om die reden vrijgelaten. Ook advocaten herkennen het beeld. Het zou om enkele tientallen verdachten gaan.

Dwangsom

Verschillende gevangenen hebben ondertussen ook procedures tegen de Belgische staat aangespannen om humaan te worden behandeld. De gedetineerden krijgen door de staking niet meer regelmatig te eten en kunnen nauwelijks douchen. Ook naar de wc gaan is niet altijd mogelijk.

De rechter heeft de gevangenen in vrijwel alle gevallen gelijk gegeven en de staat veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van gemiddeld 1000 euro per dag.

Minister Geens van Justitie en de vakbonden overleggen nog steeds om tot een oplossing van het conflict te komen. Morgen komen ze voor de tiende keer in korte tijd bij elkaar.

STER reclame