Tjallingii: laten zien wat we als ploeg waard zijn

Met de verovering van de blauwe bergtrui op de derde koersdag kon de Ronde van Italië al niet meer stuk voor Maarten Tjallingii. Maar nu gaat hij ook nog eens de laatste Giro-week in met de drager van het roze leiderstricot in de ploeg. "Ik ben van de blauwe wolk op de roze wolk beland. Dit is helemaal geweldig", glundert Tjallingii, die als mentor van de Lotto-Jumbo-ploeg geldt.

Steven Kruijswijk greep zaterdag de macht in de eerste grote etappekoers van het seizoen. Tot grote vreugde van zijn ploeggenoten bij Lotto-Jumbo. Die hebben nu wel de pittige taak om de roze trui te beschermen en te verdedigen. Maar ze zijn er klaar voor, meldt Tjallingii zonder omhaal.

Maximale eruit halen

Tjallingii: "Dit geeft een geweldige motivatie. We hebben veel vertrouwen in onze kopman, maar ook in ons team. We willen het maximale eruit halen. Zo zijn we ook gestart. Steven presteert nu maximaal. En wij gaan straks laten zien wat wij als ploeg waard zijn."

Die hulp zal Kruijswijk ook hard nodig hebben, want hoewel de voorsprong op zijn belagers comfortabel oogt, is de strijd natuurlijk nog lang niet gestreden. "Er is nog genoeg concurrentie", zegt ook Tjallingii, die daarbij toch vooral aan Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde denkt en minder aan Esteban Chaves, de nummer twee op 2 minuten en 12 seconden van de klassementsleider.

Machtsblokken

"Chaves moeten we een beetje als 'concullega' zien. Hij zit in dezelfde positie als wij en ik denk dat we dat heel goed kunnen gebruiken. Want we hebben ook mensen nodig, hè. De grootste machtsblokken zijn immers Astana en Movistar", verwijst de 38-jarige coureur naar de ploegen van Nibali en Valverde.

Het besef leeft binnen de ploeg dat Kruijswijk de eerste Nederlander kan worden die de Giro d'Italia op zijn naam schrijft. Tjallingii: "Dat motiveert ons in ieder geval om ons beste beentje voor te zetten en als groep die trui te dragen, zodat Steven nog sterker in zijn schoenen staat. Dat is het maximale wat wij kunnen doen op dit moment. En daar gaan we zeker van genieten."

STER reclame