De afgetreden minister Juca
NOS Nieuws

Nieuw politiek schandaal Brazilië kost minister de kop

Brazilië is opgeschrikt door een nieuw politiek schandaal. Een van de belangrijkste ministers in het kabinet van interim-president Michel Temer is afgetreden na beschuldigingen dat hij het grootste corruptie-onderzoek in de geschiedenis van het land probeert te dwarsbomen.

Er is een opname opgedoken waarop minister Romero Juca spreekt over het stopzetten van het onderzoek naar oliegigant Petrobras, door president Dilma Rousseff af te zetten. De opname dateert van voor het begin van de afzettingsprocedure tegen haar.

Volgens Juca zelf heeft hij niets verkeerds gedaan en zijn zijn uitspraken uit hun context gehaald. Hij sprak met de directeur van het staatstransportbedrijf Transpetro. Ze zouden het hebben gehad over de politieke crisis in Brazilië en het voorkomen van nieuwe investeringen in Petrobras.

Begroting

Juca, de minister van Planning, zou volgende maand met een nieuwe begrotingswet komen, om te voorkomen dat het land stil komt te liggen door het sluiten van overheidsdiensten. Hij was een van de vertrouwelingen van Temer, die het land leidt in afwachting van de afzettingsprocedure van president Rousseff.

Volgens Braziliaanse aanklagers hebben aannemers en bouwbedrijven tien jaar lang in totaal zeker 800 miljoen dollar (737 miljoen euro) smeergeld betaald aan Petrobras-medewerkers. In het schandaal worden ook tientallen politici verdacht van corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl