Zzp'er in de bouw
NOS Nieuws

Zzp'er doet zwaarder werk maar is minder vaak ziek

Zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers) hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers met een baas, terwijl ze fysiek juist zwaarder werk doen. Ook zijn zzp'ers bevlogener, vinden ze hun werk gevarieerder en willen ze later met pensioen. Dat komt naar voren uit een onderzoek door TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek onder duizenden zzp'ers en werknemers in een dienstverband.

Van de zzp'ers zegt 7 procent zich ten minste enkele keren per maand opgebrand te voelen. Bij de overige werknemers ligt dit percentage op 14.

Zzp'ers gaan vaker op in hun werk, maar ze voelen zich fitter en sterker dan werknemers en zeggen dat ze langer door willen werken, gemiddeld tot hun 67ste. Dat is vier jaar langer dan mensen die in loondienst zijn.

Dolgelukkig

Quirijn Tol, zzp'er uit Ankeveen, voelt zich 'dolgelukkig' terwijl hij in Kortenhoef bezig is met het opzetten van twee schuurtjes en een schutting. "Ik ben natuurlijk eigen baas, ik heb eigen gereedschap, dat is een prettiger gevoel dan voor een baas werken."

Niet dat hij er financieel direct beter van wordt: "Nee, je moet geen zzp'er worden als je snel rijk wilt zijn. Als je alle kosten rekent, en de vele uren die je ook 's avonds in het bedrijf stopt - voor het maken van offertes, rekeningen, bezoekjes aan potentiële klanten - dan ben je best heel veel uurtjes bezig."

Pensioen

"Vergeet daarbij niet dat ik geen vakantiegeld krijg, voor mijn pensioen moet ik iets regelen. Kortom, zzp'ers worden er verre van rijk van, maar wel gelukkiger. Dat geldt voor mij althans."

Een gelukkige zzp'er: Quirijn Tol uit Ankeveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl