ANP

Opnieuw zelfmoord in gevangenis Vught

tijd van publicatie

Opnieuw heeft een gevangene zelfmoord gepleegd in de penitentiaire inrichting in Vught. Dat meldt Omroep Brabant. De advocaat van de gevangene zegt tegen de omroep dat de man psychische problemen had, maar mogelijk niet voldoende is geholpen.

De gevangene was een 50-jarige inwoner van Breda die verdacht werd van openlijke geweldpleging en van het voorbereiden van een seksueel getint delict. Hij beroofde zich op 12 mei van het leven, nadat hij eerder die dag had gehoord dat zijn voorlopige hechtenis met drie maanden verlengd was. 

Psychiatrische aandoeningen

Het lichaam van de man werd aangetroffen in zijn cel in het penitentiair psychiatrisch centrum (ppc) waar gedetineerden met psychiatrische aandoeningen, een verslaving of een verstandelijke beperking vastzitten. 

Tijdens zijn voorlopige hechtenis werd de Bredanaar vanuit Arnhem overgeplaatst naar de gevangenis in Vught. Volgens zijn advocaat had dat te maken met zijn psychische gesteldheid. "Het ging echt heel erg slecht met hem", zegt zijn advocaat. "Hij had dringend medische ondersteuning nodig. Die heeft hij waarschijnlijk onvoldoende gekregen op de ppc. Het is een slechte zaak dat het juist daar, op zo’n belangrijke en beschermde afdeling, vaak mis gaat."

Brandstichting

De psychiatrische afdeling van PI Vught komt vaker negatief in het nieuws. Eerder dit jaar kwam Richard Cordes om het leven bij een brand die hij in zijn cel had veroorzaakt en veroorzaakte een gevangene die urenlang op het dak van de afdeling zat onrust. “Het is dus vaak raak daar. De vraag is of er wel voldoende aandacht is voor deze signalen”, zegt de advocaat.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat er op 12 mei een zelfdoding was in de gevangenis in Vught, maar mag vanwege privacyregels geen details geven over de zaak.

In de gevangenis in Vught hebben sinds 2011 vijftien gedetineerden zelfmoord gepleegd, schrijft Omroep Brabant. In Vught plegen gevangenen vaker zelfmoord dan in andere gevangenissen in Nederland. Dat kan komen doordat Vught de grootste psychiatrische afdeling van Nederland heeft. 

Dit is een artikel van

STER reclame