Verkiezingsposter van Norbert Hofer, die het aflegde tegen de onafhankelijke kandidaat Van der Bellen
NOS Nieuws

'Blij om te zien dat de Oostenrijkers het populisme verwerpen'

Uit West-Europa komen vooral opgeluchte reacties op de verkiezing van de pro-Europese Alexander Van der Bellen als president van Oostenrijk. Vanmiddag werd duidelijk dat Van der Bellen zijn rechts-populistische tegenstrever Norbert Hofer met miniem verschil heeft verslagen: Van der Bellen kreeg 50,3 procent van de stemmen.

De Duitse president Joachim Gauck is verheugd over de keuze van het Oostenrijkse volk. "Er breken belangrijke tijden aan voor Europa. Ik ben blij dat Van der Bellen zich als uitgesproken Europeaan juist nu sterk kan maken voor de Europese Unie."

Mooie dag

Gauck wijst daarnaast op de betrekkingen tussen Duitsland en Oostenrijk. "Ik zie ernaar uit om samen met Van der Bellen de uitstekende vriendschappelijke banden tussen Duitsland en Oostenrijk te verdiepen."

De Duitse sociaaldemocratische partij SPD spreekt van een "mooie dag voor Europa". De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) feliciteert Van der Bellen, maar benadrukt het "uitstekende resultaat" van Hofer.

De Franse president Hollande feliciteert Van der Bellen met zijn overwinning. Premier Valls is vooral opgelucht dat Hofer niet heeft gewonnen. "Blij om te zien dat de Oostenrijkers het populisme en extremisme verwerpen. Iedereen in Europa moet hiervan leren", zegt Valls.

Historisch! De hoopt wint het van de angst.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver

Namens Nederland heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken gereageerd. "Deze uitslag moeten we ter harte nemen", zegt hij tegen de NOS.

Koenders maakt zich zorgen over de opkomst van populistische partijen in Europa. "De uitslag zegt ons dat Oostenrijk een gespleten land is. De nieuwe president zal ook de kiezers die niet op hem hebben gestemd moeten overtuigen."

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver is enthousiast over de uitslag. Van der Bellen deed mee als onafhankelijke kandidaat, maar is lid van de partij de Groenen. "Historisch!", schrijft Klaver op Twitter. "De hoop wint van de angst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl