NOS Nieuws

Nederlandse boeren vrezen overname Monsanto

Tuin- en akkerbouwers zijn niet te spreken over het overnamebod dat de Duitse chemiereus Bayer vanochtend op het Amerikaanse zaadveredelingsbedrijf Monsanto uitbracht. Bayer biedt 62 miljard dollar om Monsanto in te lijven en daarmee zijn positie in de markt voor zaden en gewasbescherming te versterken. Het Duitse bedrijf is nu vooral geneesmiddelenfabrikant, bekend van aspirine en verschillende anticonceptiepillen.

De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) is bang dat door de overname zo'n grote speler ontstaat dat er nauwelijks nog concurrentie is. Het leveren van zaden voor bijvoorbeeld tomaten en komkommers, maar ook het leveren van het omstreden bestrijdingsmiddel Roundup is dan bijna uitsluitend voorbehouden aan Bayer.

"Maar concurrentie is nodig zodat bedrijven innoveren. Ze moeten nieuwe rassen en landbouwsystemen blijven ontwikkelen", zegt LTO-woordvoerder Joris Baecke, die zelf akkerbouwer is. "Een overname betekent dat wij steeds minder keuze zullen hebben in de zaden en gewassen die wij telen. Wij vrezen dat er uiteindelijk ook voor de consument minder diversiteit in het voedsel zal zijn."

Duurzame landbouw

Ook denken de boeren dat aan innovaties op het gebied van duurzame landbouw, met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, een halt wordt toegeroepen. Baecke: "We hebben in de toekomst behoefte aan rassen en gewassen die beter bestand zijn tegen ziektes, plagen en nieuwe klimaatinvloeden. Als je ziet dat bedrijven die actief zijn met zowel het ontwikkelen van rassen als het produceren van chemische gewasbescherming samengevoegd worden, hoeven we niet te verwachten dat we straks gewassen krijgen die met minder bestrijdingsmiddelen toe kunnen."

LTO hoopt dat de Duitse en Amerikaanse mededingingsautoriteiten de overname van Monsanto tegenhouden. "Want dit gaat niet over auto's of met welke telefoon we bellen. Dit gaat over wat er op ons bord komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl