EPA
NOS Wielrennen

Kruijswijk: ik had dit gehoopt, maar niet verwacht

Steven Kruijswijk valt de afgelopen dagen wat minder makkelijk in slaap dan normaal, maar dat neemt hij op de koop toe bij zijn roze trui. "Het zijn mooie dagen, maar ik blijf er kalm onder."

Dat de Gazzetta dello Sport de Brabander 'een wonder op twee wielen' noemt, laat Kruijswijk koud. "Ik lees die krant niet. Ik doe wat ik al twee weken doe: gefocust zijn op het fietsen. Het is nog een hele week. Ik geniet wel van de aandacht en als ik het zo goed blijf doen, kan ik het volhouden."

Kruijswijk: vooraf was podiumplek al droomscenario

"Ik moet nu het parcours van dag tot dag bekijken en de concurrentie in de gaten houden", zegt Kruijswijk. "Je weet nooit wat voor tactiek zij hebben en of ze mannetjes vooruit sturen. Dat is afwachten."

Het isoleren van Kruijswijk kan een van de tactieken worden van de concurrentie. "Dat zullen ze zeker gaan proberen, maar in de finale zullen die mannen het ook zelf moeten doen. En tot nu toe heb ik ze altijd kunnen volgen of achter me kunnen houden. Dan heb ik er wel vertrouwen in."

Ook bij zijn ploeggenoten is het vertrouwen groot. "Ik denk dat we een sterke ploeg hebben om mij te helpen en ik voel mezelf ook heel goed. Wat de komende week gaat brengen, gaan we zien."

 • Zaterdag: ijzersterke Kruijswijk pakt roze, Chaves wint rit
 • Zondag: Kruijswijk bouwt voorsprong uit in tijdrit

"Het is lastig te zeggen of ik nu genoegen neem met een podiumplaats. Vooraf was dat een droomscenario, maar nu ik aan de leiding ga, ga ik voor het allerhoogste", zegt Kruijswijk zelfverzekerd.

Hij zou de eerste Nederlander kunnen worden die na drie weken fietsen door Italië op het hoogste podium staat. "Het zou mooi zijn als ik de eerste ben."

Gehoopt, maar niet durven dromen

"Dat ik de grote jongens zo op achterstand rijd, verbaast mij zelf ook. Maar ik wist wel dat ik vorig jaar ook goed was in de Giro; toen hoefde ik ook niet onder te doen voor ze. Ik had dit niet verwacht, maar wel gehoopt."

 • AFP
  Esteban Chaves wint zaterdag de koninginnenrit in de Giro voor Steven Kruijswijk. De Nederlander is wel de nieuwe leider
 • EPA
  Het kostte wat moeite, maar Kruijswijk staat met de ontkurkte champagne op het podium.
 • Lotto-Jumbo
  Hij staat zaterdag 41 seconden voor op de nummer twee in het klassement, Vincenzo Nibali.
 • EPA
  Tijdens de klimtijdrit op zondag vergroot Steven Kruijswijk zijn voorsprong zelfs.
 • AFP
  En dus weer champagne voor Kruijswijk.
 • NOS
  En de zoenen van de rondemissen natuurlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl