Gewassen van Monsanto
NOS Nieuws

Chemiereus Bayer biedt 62 miljard dollar voor zadenbedrijf Monsanto

Het Duitse chemiebedrijf Bayer biedt 62 miljard dollar voor de Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto. Vanmorgen is het bod bekendgemaakt. Bayer maakte vorige week bekend geïnteresseerd te zijn in een overname van Monsanto.

Als de deal doorgaat ontstaat het grootste agrochemische bedrijf ter wereld. Monsanto is bij tuiniers vooral bekend als producent van het onkruidverdelgingsmiddel Roundup. Bayer is vooral een geneesmiddelenfabrikant en wil zich versterken op het gebied van zaden en gewasbescherming. Daarnaast vergroot Bayer zijn markt in de Verenigde Staten met de overname van Monsanto.

Frankenstein

Monsanto veredelt zaden en gewassen door sommige genen van planten aan te passen. Het bedrijf wordt dan ook door tegenstanders (vooral in Europa) gezien als producent van "Frankenstein-voedsel". Het gebruik van het onkruidverdelgingsmiddel Roundup is sinds dit jaar gedeeltelijk verboden in Nederland. Het middel zou slecht zijn voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Als zadenveredelaar heeft Monsanto 26 procent van de markt in handen. Bayer veredelt ook zaden (tomaten, radijs en asperges), maar op veel kleinere schaal.

Overnames

In de sector vinden de laatste tijd meer overnames en fusies plaats. Zo werd het Zwitserse Syngenta overgenomen door het Chinese ChemChina voor bijna 40 miljard euro. Ook de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont zijn bezig te fuseren.

Volgens Dick Veerman, hoofdredacteur van de onlinekrant Foodlog, passen Monsanto en Bayer perfect bij elkaar. "Bayer maakt bestrijdingsmiddelen en Monsanto maakt zaden die aangepast zijn op het gebruik van bestrijdingsmiddelen", zei hij onlangs in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Daarnaast zijn alle grote bedrijven in deze sector al aan het fuseren dus kunnen ze niet achterblijven, aldus Veerman.

Als Bayer erin slaagt om Monsanto over te nemen wordt dat de grootste overname ooit door een Duits bedrijf. De recordovername staat nu nog op naam van Daimler-Benz dat in 1998 voor 39 miljard dollar de Amerikaanse autobouwer Chrysler inlijfde.

Overzicht van grootste bedrijfsovernames ooit

Wie nam wie over? (sector)HoeveelWanneer
Vodafone - Mannesmann (telecom)171 miljard dollar1999
Verizon Communications - Verizon Wireless (telecom)130 miljard dollar2013
America Online - Time Warner (media)112 miljard dollar2000
Pfizer - Warner-Lambert (farma)112 miljard dollar2008
Altria Group - Philip Morris International (tabak)111 miljard dollar2008
AB Inbev - SABMiller (bier)108 miljard dollar2015
AT&T - BellSouth (telecom)102 miljard dollar2006
RBS/Santander/Fortis - ABN Amro (banken)95 miljard dollar2007
Exxon - Mobil (olie)85 miljard dollar1998
Shell - BG Group (olie)81 miljard dollar2015
Dell - EMC (ict)67 miljard dollar2015
Bayer - Monsanto (chemie)62 miljard dollar2016

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl