ANP

Door de regen staan er vanochtend fors meer files dan normaal op een maandagochtend. Rond 08.15 uur stond er op het hoogtepunt ruim 750 kilometer file. Op dat tijdstip staat er normaal 200 kilometer. 

Daarmee was het vanochtend de drukste ochtendspits van het jaar. Dit jaar waren de files in de ochtend nog niet boven de 500 kilometer uitgekomen.

Rond 08.00 uur stond er op de A2 van Eindhoven naar Utrecht, tussen Vught en Waardenburg, 18 kilometer file. Mensen moesten daar rekening houden met een vertraging van 45 minuten. 

Op de A6 bij het knooppunt Muiderberg richting Amsterdam stond er 11 kilometer. Ook elders stond nog een flink aantal files van boven de 10 kilometer.

De regen heeft wel een groot voordeel, zegt de ANWB. "Door de regen houden meer mensen afstand, waardoor er minder ongelukken gebeuren", zegt filelezer Dennis Mooij. Toch verliep de spits niet geheel zonder ongelukken.

Sloot water

Het KNMI heeft voor het midden van het land code geel afgegeven. Op sommige plaatsen kan in 24 uur meer dan 50 millimeter regenen.

Tijdens de spits zou hier en daar zomaar 15 millimeter kunnen vallen, zegt weerman Marco Verhoef. "Dat is een behoorlijke sloot water." Het valt niet precies te zeggen waar en wanneer het regent.

STER reclame