AFP
NOS Nieuws

Premier Irak: offensief Fallujah begonnen

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft op de staatstelevisie het begin aangekondigd van het offensief tegen de door Islamitische Staat (IS) gecontroleerde stad Fallujah. Hij deed dat omringd door hoge militairen en de elite van de anti-terreureenheden.

Fallujah was een van de eerste steden die in 2014 door IS werd veroverd. De stad ligt zo'n 50 kilometer ten westen van Bagdad en is al ruim twee jaar in handen van de terreurorganisatie. Fallujah wordt regelmatig gebombardeerd door de internationale coalitie onder leiding van de VS.

Volgens Abadi staat het Iraakse leger aan de vooravond van een grote overwinning. Gisteren riep het leger inwoners van Fallujah op om te vluchten vanwege het op handen zijnde offensief. De stad is omsingeld door het Iraakse leger en milities. Burgers die niet kunnen vluchten moeten een witte vlag hijsen.

"We zullen de zwarte vlaggen van deze verachtelijke vreemdelingen neerhalen", heeft Abadi volgens Al Jazeera gezegd. De zender meldt dat er zware artilleriebeschietingen zijn op Fallujah. Voor het begin van de opmars van IS had de stad zo'n 300.000 inwoners.

Reuters
De Iraakse premier Haider al-Abadi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl