NOS Nieuws

Dit was het weekend: drama op Mount Everest en Kruijswijk in roze

Goed weekend gevierd, niet alles gevolgd? We hebben het meest opvallende nieuws van dit weekend voor je op een rijtje gezet. Dan ben jij weer helemaal bij als je aan de nieuwe week begint.

Zaterdag...

Klimmer Eric Arnold overlijdt op Mount Everest

Triest nieuws over een bekende bergklimmer uit Nederland. Eric Arnold (35) overlijdt op de flanken van de Mount Everest, kort nadat hij de top heeft bereikt. De alpinist bezwijkt in zijn slaap aan hoogteziekte. Dat wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het lichaam.

De Rotterdammer, die in het dagelijks leven voor de gemeente werkte, was zich bewust van de gevaren van het beklimmen van de hoogste berg ter wereld. Arnold had al vier pogingen gedaan om de top van de Mount Everest te bereiken, maar die mislukten allemaal.

Hij was vastberaden om de berg deze keer wel te bedwingen. Over zijn passie voor klimmen zei hij zelf: "Het is geen doodsverlangen, maar wel een soort levensdrift. Die ligt voor mij in de bergen."

Omgekomen bergbeklimmer Eric Arnold wist van gevaren afdaling

Spectaculaire landing door Australische luchtballon

De passagiers aan boord van een luchtballon beleven hachelijke momenten boven een baai in de buurt van Melbourne. De brandstof is bijna op en ze vrezen dat de ballon het strand niet gaat halen. Maar dan arriveren er hulptroepen: mensen aan boord van een jacht schieten de ballonvaarders te hulp en komen onder de ballon varen.

De piloot slaagt erin om de mand op het dek van de boot te landen en de negen passagiers stappen uit. De piloot moet alleen verder. Ook met hem loopt het goed af: hij weet met zijn ballon het strand te bereiken.

Luchtballon in de problemen landt op jacht

Onverwacht Nederlands succes in de Giro d'Italia

Wielrenner Steven Kruijswijk zorgt voor een stunt in de Giro d'Italia. De 28-jarige Nederlander verovert de roze trui tijdens de loodzware koninginnenrit. Kruijswijk, kopman van wielerploeg Lotto-Jumbo, rijdt in de veertiende etappe naar de tweede plaats, net achter de Colombiaan Esteban Chaves.

"Dit had ik nooit verwacht", zegt de dolgelukkige wielrenner na afloop. "Maar ik voelde me heel goed, de hele dag al". Dat Kruijswijk de ritzege aan Chaves moest laten, deerde hem niet. "Ik ben superblij. Ik was gekomen voor een goed klassement, dat wel. Maar dit?"

Kruijswijk demarreert, Nibali kan niet mee

Zondag...

Heracles gaat voor het eerst Europees voetbal spelen

De ontknoping van de play-offs. Heracles Almelo schrijft geschiedenis: de club gaat voor het eerst in de historie Europa in. Ze winnen in de Galgenwaard met 2-0 van FC Utrecht. Dat is ruim genoeg, na het eerdere 1-1 gelijkspel in Almelo. De spelers van Heracles vieren uitgebreid feest na deze historische prestatie.

Go Ahead Eagles terug in de Eredivisie

Go Ahead Eagles promoveert naar de Eredivisie na een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap. Het eerste duel wonnen de Deventenaren namelijk met 4-1. Het is niet meteen duidelijk of De Graafschap ook degradeert. De Superboeren moeten afwachten of FC Twente daadwerkelijk wordt teruggezet naar de Eredivisie.

Feest met bier in de kleedkamer van Go Ahead Eagles

Het feest van Go Ahead Eagles wordt ontsierd door boze supporters van De Graafschap. Die komen na het laatste fluitsignaal het veld op en vallen spelers van de Eagles aan. Daarna krijgen ook de twee supportersgroepen het nog met elkaar aan de stok.

Supporters De Graafschap vallen spelers Go Ahead aan

Willem II handhaafde zich in de Eredivisie door met 3-1 te winnen van NAC Breda.

Extreem spannende verkiezingen in Oostenrijk

Oostenrijkers stemden zondag voor een nieuwe president. Nadat bijna alle stemmen waren geteld, viel er eigenlijk nog niets te zeggen over de uitslag.

Norbert Hofer, de kandidaat van de rechts-populistische partij FPÖ krijgt volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken 51,9 procent en de Groene politicus Alexander Van der Bellen 48,1 procent. Maar de stemmen die per post zijn uitgebracht, en dat zijn er honderdduizenden, moeten nog worden geteld en dat gaat mogelijk nog tot morgenavond duren. Tot die tijd is de uitslag dus nog onzeker.

Alexander van der Bellen en Norbert Hofer vlak voor een debat zondagavond

Komende week...

Er komen maandag voor het eerst Joint Strike Fighters (JSF) naar Nederland. De straaljagers vertrekken om 12.30 uur Nederlandse tijd vanaf een vliegbasis in de Verenigde Staten. Rond 20.00 uur landen de toestellen in Leeuwarden. Het is de eerste keer dat er JSF's vanuit de VS naar Europa vliegen.

President Barack Obama maakt een rondje Azië. Hij is maandag in Vietnam en reist daarna onder meer door naar Hiroshima. Het bezoek is beladen, gezien de geschiedenis die de Verenigde Staten heeft met die plekken.

In Hoofddorp wordt maandag de kleding van de olympische sporters gepresenteerd. Sponsor Asics laat dan zien in welk sportief pak de Nederlanders deze zomer afreizen naar Rio de Janeiro. De kleur van de kleding is niet echt een verrassing: die is waarschijnlijk gewoon oranje.

Dinsdag begint in Marokko het proces tegen bokser Badr Hari. Of tenminste, dat is de bedoeling. Correspondent Sjoukje Rietbroek: "Geen idee of het ook echt doorgaat. Maar omdat het om een beroemdheid gaat, zou er weleens haast gemaakt kunnen worden."

Op woensdag houdt koning Willem-Alexander een toespraak in het Europees Parlement in Brussel. Dat doet hij omdat Nederland voorzitter is van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl