De nieuwe Turkse premier, Binali Yildirim, met zijn vrouw en hun kleinkinderen op het congres van de AK-partij
NOS Nieuws

Nieuwe Turkse premier belooft te doen wat Erdogan wil

Op een speciaal congres van de Turkse AK-partij heeft de nieuwe premier, Binali Yildirim, beloofd snel werk te maken van een nieuwe grondwet. Die moet de macht van president Erdogan nog verder vergroten. Yildirim noemde de grondwetswijziging een topprioriteit.

De 60-jarige Yildirim werd op het congres in Ankara gekozen als partijleider van de AK-partij, waarmee hij ook de nieuwe premier wordt. Hij was de enige kandidaat en kreeg alle 1405 stemmen. Yildirim volgt daarmee Ahmet Davutoglu op, die zich terugtrok na meningsverschillen met Erdogan.

'Hetzelfde lot, dezelfde passie'

De president hoeft geen conflicten met zijn nieuwe premier te verwachten, zo bleek uit de toespraak van Yildirim. "Wij zijn er altijd trots op geweest dat we Recep Tayyip Erdogans kameraad zijn en dat we hetzelfde lot en dezelfde passie delen. Meneer de president, uw passie is onze passie, uw zaak is onze zaak en uw weg is onze weg."

Verder zei Yildirim dat hij door zal gaan met de strijd tegen IS en Koerdische groepen. Ook beloofde hij door te gaan met verbetering van de democratie en de mensenrechten, ongeacht de vraag of Turkije kan toetreden tot de Europese Unie.

'Erdogan is de leider, wij volgen hem'

Yildirim en Erdogan zijn al zeker twintig jaar kameraden. In de jaren 90 runde Yildirim een rederij in Istanbul, toen Erdogan daar burgemeester was. Later was Yildirim jarenlang minister van Transport en Infrastructuur in Erdogans regering.

Met grote infrastructurele projecten speelde Yildirim een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van Turkije. Daarmee legde hij ook een basis voor de aanhoudende populariteit van de AK-partij, die bij de laatste verkiezingen weer de absolute meerderheid in het parlement behaalde.

Gematigd

Vertrekkend premier Davutoglu sprak het congres van de AK-partij ook toe. Hij zei dat het niet zijn wens was om plaats te maken voor een ander, maar dat hij ermee instemt in het belang van de partij. "Onze zaak komt boven alle persoonlijke belangen", zei hij.

Davutoglu verschilde met Erdogan van mening op tal van terreinen, zoals de mogelijkheid van vredesbesprekingen met Koerdische rebellen, het vastzetten van journalisten die worden verdacht van spionage en de vervolging van wetenschappers die worden beschuldigd van het steunen van terrorisme. Erdogan stelt zich in die kwesties veel harder op dan de gematigde Davutoglu.

Ambitie

Ook was het een publiek geheim dat Davutoglu er niets voor voelde om de macht van Erdogan nog verder te vergroten. Nu hij van het politieke toneel is verdwenen, kan Erdogan ongehinderd verder gaan met zijn ambitie om een krachtige president naar Amerikaans of Frans model te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl