NOS Sport

Tiran van Tilburg of koning Co?

Andere Tijden Sport: Co Adriaanse en het wonder van Tilburg

In de jaren 1997-2000 voerde Co Adriaanse een strak bewind bij Willem II. Het leverde hem de bijnaam de tiran van Tilburg op. Maar hij was wel succesvol. In twee jaar tijd toverde hij de Tilburgse tricolores om van degradatiekandidaat naar Champions League-club.

Willem II was gewend na elke overwinning drie dagen feest te vieren, herinneren spelers zich. In oktober 1997 bungelde de club onderaan de ranglijst van de eredivisie. Met de komst van Co ging er een andere wind waaien. Een storm. Tilburg leerde de Adriaanse-aanpak kennen.

De auto's moesten achterstevoren worden ingeparkeerd, de oorbellen moesten uit, er werd pas gegeten als Co het teken gaf.

Zelfs supporters mochten de trainingen niet meer zien. Te streng? Co vond van niet. Hij vroeg een supporter wat hij voor beroep deed. Timmerman. "Ik ga toch ook niet kijken hoe jij een spijker in een plank timmert?"

Co Adriaanse tijdens een trainingssessie bij Willem II

Het trainingscomplex kreeg evenwel de bijnaam 'Alcatraz van Tilburg'. Ook de koffiejuffrouw moest het veld ruimen.

Wil Peijnen werkte haar hele leven al voor de club, maar de verhouding met Co was vol strubbelingen. Ze bemoeide zich met opstellingen en gaf de trainer expres vieze boterhammen mee als hij op pad moest. Haar ontslag ontnam haar bijna de zin om te leven. Volgens Co moest alles wijken voor de club.

Andere Tijden Sport: koffiejuffrouw slachtoffer 'Tilburgse tiran'

Zijn team moest swingen, dansen. "Een elftal is als een schilderij: een willekeurige toeschouwer op de tribune moet kijkend naar Willem II kunnen zien: dat is een Adriaanse."

Willem II werd onder leiding van Co tweede in de eredivisie. In eigen huis werden PSV, Ajax en Feyenoord verslagen. "Het is de kers op de slagroom, van die mooie taart ", liet hij Mart Smeets destijds optekenen.

Co Adriaanse: gevreesd, maar succesvol

Adriaanse liet zijn spelers tot het gaatje gaan, en misschien erover. Van bloedblaren tot verplichte halve marathons, van gechanteerde conditietrainingen en het inleveren van autosleutels tot het bereiken van de Champions League en een voortijdig afscheid.

Mensen die nu oordelen over die tijd, begrijpen het niet, vindt Co. "Ze hebben geen verplichte dienst gehad. Jammer."

Koning Co, zeker. Maar ook tiran van Tilburg?

Andere Tijden Sport: Willem II speelt PSV van de mat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl