ANP

De nationale politie is er niet in geslaagd om binnen de daarvoor gestelde termijn contracten af te sluiten met nieuwe leveranciers van dienstwagens. Dat had moeten gebeuren voor 1 juli dit jaar. Naar verwachting zijn de aanbestedingen voor alle categorieën politiewagens volgend jaar zomer afgerond, schrijft de politie in een persbericht.

Eerder besloot toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Opstelten dat de overeenkomst met de huidige leverancier van politie-auto's, Volkswagen-importeur Pon, niet zonder meer verlengd zou worden.

Te veel betaald

Voor de dienstwagens zou mogelijk te veel zijn betaald, zo bleek in 2014, ten koste van de belastingbetaler. Verder zouden er politiemensen zijn omgekocht. Volkswagenleverancier Pon ontkent dat. Ook is niet duidelijk geworden hoeveel er te veel betaald zou zijn voor de dienstauto's.

Vijftien categorieën

Daarom moest de aanbesteding opnieuw. Die procedure had dus uiterlijk 1 juli moeten zijn afgerond. Dat dat niet lukt komt volgens Siep Eilander, directeur inkoop bij de politie, doordat nieuwe aanbestedingen een andere opzet kennen. 

In plaats van één grote aanbesteding, zoals bij PON destijds is gebeurd, zijn er nu zo'n vijftien categorieën voertuigen omschreven. "Een aanbieder van wagens met hondenhokken zal wellicht niet het beste aanbod hebben van ME-voertuigen", zegt Eilander. "Het aanbesteden voor vijftien categorieën vergt meer tijd."

Minister van der Steur heeft de Tweede Kamer ingelicht over de vertraging.

STER reclame