Supporters van NAC Breda in de wedstrijd tegen Willem II
NOS Voetbal

De ontknoping van de play-offs: alle scenario's

Als het aan de KNVB ligt, speelt FC Twente volgend jaar in de Jupiler League. De voetbalbond heeft al rekening gehouden met het eventuele wegvallen van de voetbalclub uit Enschede. Die gedwongen degradatie, die overigens door de Tukkers wordt aangevochten, heeft namelijk grote gevolgen voor de play-offs om promotie en degradatie.

Met nog één wedstrijddag te gaan in die nacompetitie liggen verschillende scenario's klaar voor De Graafschap, Go Ahead Eagles, Willem II, NAC Breda en zelfs SC Cambuur, de hekkensluiter in de eredivisie.

Wat is het programma?

Zondag staan de laatste twee wedstrijden op het programma. Om 12.30 uur ontvangt De Graafschap in Doetinchem Go Ahead Eagles, dat de eerste wedstrijd met 4-1 wist te winnen. Later op de middag, om 16.45 uur, moet Willem II thuis de 2-1 nederlaag tegen NAC Breda proberen weg te werken.

Normaal gesproken zouden de winnaars van deze confrontaties de champagne mogen openen, terwijl de verliezers met lege handen staan. Nu niet meer. Dit zijn de scenario's als FC Twente inderdaad naar de Jupiler League wordt teruggezet.

Wat kan er gebeuren?

Voor Willem II staat er het minst op het spel. Of de ploeg nu wint of verliest van NAC, Willem II speelt ook komend seizoen in de eredivisie. De Tilburgers kunnen er wel voor zorgen dat NAC Breda volgend jaar niet uitkomt in de hoogste competitie van Nederland. Dan moet Willem II de 2-1 nederlaag uit de eerste wedstrijd goedmaken.

Voor NAC is er maar één manier om de eredivisie te bereiken: winnen van Willem II. De Bredanaars hebben de eerste stap gezet door de eerste wedstrijd met 2-1 naar zich toe te trekken. Het resultaat van Willem II-NAC is vervolgens ook weer bepalend voor het lot van De Graafschap.

De Graafschap is namelijk verzekerd van een langer verblijf in de eredivisie als Willem II wint van NAC. Verliest Willem II van NAC dan moet De Graafschap winnen van Go Ahead Eagles om ook volgend jaar in de eredivisie te mogen spelen. Dat is geen eenvoudige opgave, want Go Ahead won de eerste wedstrijd met 4-1.

Voor Go Ahead Eagles is de opdracht heel simpel. Wil de ploeg uit Deventer volgend jaar in de eredivisie spelen, dan moet het tweeluik met De Graafschap gewonnen worden. Na de 4-1 thuiszege zijn de perspectieven voor Go Ahead in ieder geval gunstig.

Als Willem II en De Graafschap winnen, blijft ook SC Cambuur in de eredivisie

En er is zelfs voor SC Cambuur, dat als laagst geklasseerde ploeg van de eredivisie rechtstreeks degradeerde, nog een vluchtroute naar eredivisievoetbal. Indien zowel Willem II als De Graafschap wint van respectievelijk NAC en Go Ahead Eagles, mogen ook de Friezen volgend jaar weer op het hoogste niveau uitkomen.

Sparta Rotterdam, de nummer één van de Jupiler League, is sowieso zeker van de eredivisie volgend seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl