Louis van Gaal
NOS Voetbal

Britse media: Mourinho vervangt Van Gaal bij United

Louis van Gaal wordt ontslagen bij Manchester United en zijn opvolger is José Mourinho. Dat melden diverse Britse media, waaronder de BBC.

Van Gaal heeft nog een jaar te gaan van zijn driejarige contract, maar de clubleiding lijkt het na twee magere jaren onder de leiding van de 64-jarige Amsterdammer tijd voor verandering te vinden.

Het nieuws komt kort na de door United gewonnen FA Cup-finale, wat de eerste prijs voor Van Gaal in twee jaar bij de Engelse topclub betekende.

Onder Van Gaal gaf United ruim 300 miljoen euro uit aan nieuwe spelers, maar dat leverde naast de FA Cup verder geen grote successen op. In zijn eerste seizoen werd hij vierde en dit seizoen werd afgesloten op de vijfde plaats, waardoor United naast de Champions League greep.

Vermeulen: alleen FA Cup niet genoeg voor United

De club wil het nieuws niet bevestigen, maar het tijdperk-Van Gaal bij United lijkt volgens NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen echt ten einde. "Van Gaal is de afgelopen maanden natuurlijk al een paar keer ontslagen door Engelse media, maar als de BBC dit meldt, moeten we het wel erg serieus nemen."

"Er is vaak gezegd dat Van Gaal juist de steun binnen de top van de club heeft. De Amerikaanse eigenaren van de club lopen met hem weg omdat hij zoveel goed werk doet met jonge spelers."

Waarom zou de club dan toch van hem af willen? "Het belangrijkste is dat United volgend seizoen geen Champions League speelt. Dat is een enorme streep door de rekening. Dan is die FA Cup een doekje voor het bloeden, maar commercieel natuurlijk veel minder interessant dan de Champions League."

Afgelopen seizoen speelde United wel in Champions League, maar werd het uitgeschakeld in een groep met PSV, Wolfsburg en CSKA Moskou. "Natuurlijk ook niet succesvol", merkt Vermeulen op.

"Als je de balans opmaakt na twee seizoenen, is het sportief niet geworden wat iedereen verwachtte én heeft hij geen handtekening onder het spel van United kunnen zetten", concludeert Vermeulen. "Ook vandaag winnen ze met veel strijd de FA Cup, maar spelen ze niet heel aantrekkelijk of goed voetbal. Dat zal hem toch worden aangerekend."

Mourinho werd in december ontslagen bij Chelsea. De Portugees werd daarna al snel in verband gebracht met het kwakkelende United. Volgens Vermeulen wordt de opdracht voor Mourinho duidelijk. "Hij zal moeten doen wat Van Gaal de afgelopen twee jaar niet is gelukt: United terugbrengen naar de Europese top."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl