ANP
NOS Nieuws

VVD-top wil Rutte als lijsttrekker bij verkiezingen

De VVD-top hoopt dat Mark Rutte zich opnieuw verkiesbaar stelt als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. De partij heeft een tweedaags congres in Leeuwarden en in de wandelgangen noemen VVD-prominenten de huidige premier hun absolute favoriet.

Aan het eind van de zomer of begin september hakt Rutte de knoop door over zijn toekomst. In augustus vorig jaar en in latere interviews zei hij "dolgraag" door te willen, maar hij heeft altijd een slag om de arm gehouden. Gisteren zei hij: "Ik moet het zelf goed afwegen en daar neem ik echt een paar maanden voor".

Geloofwaardigheidsprobleempjes

Binnen de partij groeit het vertrouwen in Rutte. Er kleven wel wat geloofwaardigheidsprobleempjes aan Rutte, zegt politiek verslaggever Wilma Borgman vanuit Leeuwarden.

Zo beloofde hij tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 de burger een belastingvoordeel van 1000 euro en er zou geen geld meer worden uitgetrokken voor Griekenland. Dat is allebei niet gebeurd. Rutte kreeg stevige kritiek vanwege zijn gebroken verkiezingsbeloften.

Maar de partijtop denkt dat de premier enkele belangrijke eigenschappen heeft. "Het komende kabinet bestaat misschien wel uit vier of vijf partijen en Rutte kan zo'n ingewikkelde coalitie bij elkaar houden", aldus Borgman. "Ook kan hij goed campagne voeren."

VVD-leider Rutte: maatschappij heeft meer gekke mensen nodig

Een van zijn grootste potentiële concurrenten is ook definitief afgevallen. VVD-fractievoorzitter Zijlstra liet lange tijd doorschemeren wel iets te zien in het leiderschap. Maar hij wil toch liever minister worden, zei hij gisteren in Nieuwsuur.

In dat programma zei een andere vaak genoemde VVD'er, Edith Schippers, dat Rutte wat haar betreft de beste kandidaat is. De kans is niet groot dat zij het gaat opnemen tegen Rutte in een lijsttrekkersverkiezing. De strijd tussen Rutte en Rita Verdonk, tien jaar geleden, is de partij slecht bekomen. "Als Rutte het wil, gaat hij door. Dat denkt iedereen hier," zegt Wilma Borgman.

In de wandelgangen van het congres valt ook de naam Klaas Dijkhoff steeds vaker. De huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie doet het steeds beter en zou Rutte over vier jaar kunnen opvolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl