NOS Sport

Flier: Guidetti heeft voor balans gezorgd

Een week lang analyseerde ze in de studio van de NOS de wedstrijden van de Nederlandse volleybalsters tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Japan. Toen Oranje zich na de eerste setwinst tegen Peru definitief verzekerde van een olympisch ticket, besefte Manon Flier (32) pas goed dat ze er komende zomer niet bij zal zijn.

"Ik had het al geaccepteerd dat ik er niet bij zou zijn. Toen het echt zo ver was, dacht ik in de studio: zij wel, ik niet... Toch een tweeslachtig gevoel", zei Flier, die half juli haar eerste kind verwacht.

Flier over de excentrieke werkwijze van bondscoach Guidetti

Twintig jaar na het olympisch optreden in Atlanta zijn de Nederlandse vrouwen er weer bij, maar de vrouw die vijftien jaar aan de verwezenlijking van haar olympische droom werkte zal de duels straks op grote afstand moeten volgen. Flier was er vorig jaar nog wel bij toen Oranje zilver veroverde op de Europese titelstrijd. Daarna haakte ze af door de zwangerschap.

Flier speelde haar eerste interland in 2001. Olympische kwalificatie voor 2004, 2008 en 2012 mislukte, ondanks de grote inspanningen in Nederland. "Het kwalificatietraject was in die periode loodzwaar. Eén toernooi en dat moest je dan ook nog winnen. Het nu gehanteerde systeem maakt het wat makkelijker. Zeker als je zoals Nederland een topploeg hebt."

Het succes onder bondscoach Giovanni Guidetti is volgens Flier een logisch gevolg van de kwaliteit binnen het Nederlands team én de aanpak van de Italiaan.

"Guidetti is een goede trainer, een goede coach en een heel goed mens. Hij heeft ervoor gezorgd dat alles binnen het team in balans is. Hij is niet alleen met het spel bezig, hij is gewoon heel eerlijk naar iedereen toe. Hij is een people's manager. Als het nodig is kan hij als geen ander voor een ontspannen sfeer zorgen."

Manon Flier in actie voor Oranje

Guidetti staat sinds een jaar aan het roer bij de Oranje-vrouwen. "Hij gebruikt alles om de speelsters beter te maken en te motiveren", zegt de vrouw van beachvolleyballer Reinder Nummerdor. "Toch heeft ook Avital Selinger een belangrijke rol gespeeld in het hele proces. Hij heeft voor de basis gezorgd", zegt ze over de coach die in 2011 weg moest.

"Na de nederlaag tegen Duitsland op de EK kregen we een herkauwende koe te zien die wezenloos voor zich uit stond te staren. Hij wilde tijgerinnen zien, vuur in de ogen. Het was meteen duidelijk", legt Flier de werkwijze van Guidetti uit.

Flier zit straks thuis als de vrouwen op jacht gaan naar een olympische medaille. "Mijn aandacht gaat in eerste instantie natuurlijk uit naar mijn man Reinder. Die gaat ook voor goud, maar natuurlijk ga ik alle wedstrijden van de meiden volgen. Ik was er graag bij geweest, maar het is nu eenmaal niet zo."

Nog een buitenlands avontuur

Flier heeft nog geen beslissing genomen over haar toekomst als international. Wel heeft ze een planning. Aan het einde van het jaar wil ze fit genoeg zijn voor opnieuw een buitenlands avontuur. De Spelen in Tokyo in 2020 misschien nog? "Haha, Francesca Piccinini van Italië is 37, haar teamgenote Antonella Del Core is bijna 36. Leeftijd zegt dus niet alles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl