1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Samsom: VVD'er Zijlstra splijt Nederlandse samenleving

PvdA-leider Samsom verwerpt de asieluitspraken van VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Diens plan druist in tegen de barmhartigheid en solidariteit waar de PvdA voor staat, stelt de PvdA'er. "Wie vluchtelingen wegzet als bedreiging voor onze waarden, splijt de samenleving in plaats van te verbinden."

De VVD houdt in Leeuwarden een partijcongres en Zijlstra heeft vanmorgen in De Telegraaf voorgesteld dat Nederland alleen bij heel grote humanitaire crises maximaal 15.000 asielzoekers van buiten Europa opvangt. Voor de rest vindt hij dat mensen van buiten Europa geen recht meer mogen hebben op asiel. Ze moeten "per kerende post" terug, zegt Zijlstra.

Het sluiten van de Europese buitengrenzen is in strijd met internationale verdragen en daarom zegt Zijlstra dat het volgende kabinet deze verdragen moet wijzigen.

Wie vluchtelingen wegzet als bedreiging voor onze waarden, splijt de samenleving in plaats van te verbinden.

PvdA-leider Samsom over Zijlstra's pleidooi om niet-Europeanen geen asiel meer te verlenen

Samsom wijst er in zijn reactie op dat dit PvdA-VVD-kabinet "gelukkig" een andere aanpak heeft gekozen dan de VVD nu voor ogen heeft. "We maken de vluchtelingenstroom beheersbaar, stoppen de smokkel en verdrinkingen en bieden een legale route voor vluchtelingen. En we werken aan snelle integratie van hen die hier mogen blijven."

PvdA-Kamerlid Vermeij noemt de uitspraken van Zijlstra in het programma Kamerbreed op NPO Radio 1 "verkiezingstaal" en wijst erop dat het opzeggen van internationale verdragen helemaal niet haalbaar is.

Oppositiepartij D66 reageert ook geïrriteerd op de uitspraken van de fractievoorzitter van de liberale partij. D66-Kamerlid Van Weyenberg vindt de voorstellen triest en hardvochtig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl