EPA
NOS Nieuws

VVD wil maximaal 15.000 niet-Europese asielzoekers per jaar

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat mensen van buiten Europa geen recht meer moeten hebben op asiel. "Als ze toch hierheen komen, dan moeten ze per kerende post terug", zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Bij een grote vluchtelingencrisis, zoals nu door de oorlog in Syrië, zou Nederland een uitzondering moeten maken. Dan kan ons land wat Zijlstra betreft jaarlijks maximaal 15.000 asielzoekers van buiten Europa opvangen. De totale asielinstroom vorig jaar was 59.100.

Ze mogen alleen komen als ze zijn uitgenodigd en zijn gecontroleerd. Maar het is niet de bedoeling dat ze hier blijven. "Als de oorlog daar afgelopen is, gaan ze wat mij betreft terug", zegt hij.

Verdragen wijzigen

Vorig jaar kwam VVD-Kamerlid Azmani al met soortgelijke plannen, maar toen noemde de partij nog geen concrete cijfers. Vanuit de Tweede Kamer kwam destijds stevige kritiek op de voorstellen, die door veel partijen als onhaalbaar werden bestempeld.

Het idee om de Europese buitengrenzen te sluiten is in strijd met verschillende internationale mensenrechten- en vluchtelingenverdragen.

Zijlstra vindt het een taak van het volgende kabinet om die verdragen te wijzigen. "Het lukt niet in de huidige coalitie. Er is gewoon geen meerderheid voor in de Kamer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl