Sinds 1 april moeten vrachtwagenchauffeurs tol betalen in België
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Zuidelijke provincies fel tegen tol voor personenauto's in België

Zeeland, Noord-Brabant en Limburg maken zich zorgen over de plannen van België om ook kilometerheffing te rekenen bij personenauto's. Dat schrijven de provincies in een brief aan minister Ben Weyts van Mobiliteit in België, meldt Omroep Zeeland.

Weyts kwam maandag in de Vlaamse media met het idee om de tolheffing uit te breiden. Hij wil daarmee de wegenbelasting voor de Belgen zelf afschaffen en de extra inkomsten investeren in het wegennet.

'Slecht voor de economie'

"Ik vind het ronduit een slecht plan", zegt de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas. "Slecht voor de economie en de werkgelegenheid." Volgens hem wordt het een stuk minder aantrekkelijk voor bewoners in de grensstreek om in België te gaan tanken of te winkelen.

Volgens Van der Maas is er juist fors geïnvesteerd in goede verbindingen met België. "Denk aan de Sluiskiltunnel, de verdubbeling van de Sloe- en Tractaatweg en de nieuwe sluis in Terneuzen." Hij vindt dat België met de kilometerheffing juist weer een nieuwe grens opwerpt.

Vrachtwagens

Vrachtwagenchauffeurs moeten al sinds 1 april tol in België betalen. Het land wil daarmee onder meer het aantal files terugbrengen en de milieubelasting verlagen. Maar België bereikt juist het tegenovergestelde, menen de provincies, omdat vrachtwagens langere routes afleggen om de tol in België te mijden. En op de wegen in Nederland ontstaan nieuwe files omdat die niet zijn berekend op al dat verkeer.

"Wij geloven niet dat het uw bedoeling kan zijn om de milieubelasting en files toe te laten nemen, zolang dat maar over de grens gebeurt", staat in de brief. "De invoering van een kilometerheffing voor personenverkeer aan één kant van de grens zal deze effecten alleen maar versterken."

Minister Schultz van Verkeer en Infrastructuur liet eerder weten dat ze tegen het heffen van tol is voor automobilisten in België. Volgens haar worden de Nederlandse automobilisten daardoor gedupeerd.

Advertentie via Ster.nl