AFP
NOS Nieuws

Mexico wil 'El Chapo' aan VS uitleveren

Mexico wil drugsbaas Joaquin Guzmán aan de Verenigde Staten uitleveren. Hij ontsnapte in juli op spectaculaire wijze uit zijn cel via een tunnel. Sinds januari zit hij weer vast. De VS wil Guzmán berechten voor onder meer moord, grootschalige drugshandel, witwassen en het leiden van een criminele organisatie.

Mexico wilde hem eerder niet uitleveren, maar de regering heeft dat standpunt veranderd na zijn laatste ontsnapping. Guzmán, die als bijnaam 'El Chapo' (het kleintje) heeft, ontsnapte in 2001 ook al eens, om pas in 2014 weer te worden opgepakt.

Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu officieel besloten dat de ex-baas van het machtige Sinaloa-kartel wordt uitgeleverd. Mexico zegt de garantie te hebben gekregen dat de Amerikaanse openbaar aanklager niet de doodstraf zal eisen. Mexico kent de doodstraf niet. Guzmán moet zich in de Amerikaanse staten Texas en Californië voor de rechter verantwoorden.

Beroep

Bijna twee weken geleden werd de drugsbaas verplaatst naar een andere gevangenis in Ciudad Juárez, vlak bij de grens met Texas. 'El Chapo' heeft zich lang tegen zijn uitlevering verzet. Zijn advocaat gaat tegen het besluit van het ministerie in beroep.

Tijdens de laatste ontsnapping zou Guzmán twee keer de VS hebben bezocht. Volgens zijn dochter kwam haar vader haar opzoeken in Californië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl