AFP
NOS Nieuws

Syriër hoeft niet terug naar Turkije: niet veilig genoeg

De beroepscommissie van de Griekse asieldienst heeft de uitwijzing van een Syrische vluchteling naar Turkije tegengehouden. De man had beroep aangetekend tegen zijn asielafwijzing. Het tribunaal oordeelde vandaag dat Turkije voor hem "geen veilig land is".

De uitspraak van deze driekoppige beroepscommissie kan in potentie grote gevolgen hebben. Dat geldt zowel voor de bureaucratische verwerking van de Syrische asielaanvragen als voor de deal die de EU met Turkije sloot over het terugsturen van Syrische vluchtelingen.

Onbekend is om wat voor vluchteling het gaat en waarom het voor hem onveilig zou zijn in Turkije. De man mag in elk geval in Griekenland blijven tot zijn beroep definitief is behandeld. Dat kan nog maanden gaan duren.

Rechten

De Britse krant The Guardian zegt de stukken van de commissie te hebben ingezien. De conclusie luidt volgens de krant: "De commissie oordeelt dat de tijdelijke bescherming die Turkije kan bieden aan de aanvrager, als zijnde een Syrische burger, hem niet de rechten biedt die hij volgens de Conventie van Genève zou moeten hebben."

EPA
De Griekse minister voor Immigratie Yannis Mouzalas

De Griekse minister voor Migratie Mouzalas zegt in een reactie dat hij de uitspraak van de beroepscommissie eerst goed wil bestuderen. "Beroepscommissies zijn onafhankelijk, dus het is voor mij moeilijk daar iets op te zeggen. Maar als dit hun zienswijze is, dan zijn we in een hele moeilijke situatie beland."

De uitspraak gaat volgens Mouzalas in tegen alle richtlijnen van de VN. "Ik begrijp niet hoe zij tot dit oordeel zijn gekomen." Volgens The Guardian heeft de commissie enkele richtlijnen van de EU letterlijk aangehaald in de onderbouwing van haar oordeel.

Kwetsbare groepen

De bewuste vluchteling was een van de eerste Syriërs die op een lijst werd gezet om conform de afspraken tussen de EU en Ankara teruggestuurd te worden naar Turkije. Tot nu toe zijn er volgens diezelfde afspraken 441 mensen door Griekenland op de boot naar Turkije gezet. Dat waren echter geen van allen Syriërs.

Vandaag werd bekend dat van de 174 Syriërs op Lesbos die beroep hadden aangetekend tegen hun uitwijzing in honderd gevallen het beroep is toegekend. Deze vluchtelingen zijn doorgestuurd naar het Griekse vasteland. Eerder al had de Griekse regering gezegd niet alle Syriërs terug te sturen, vooral niet als het om kwetsbare groepen gaat als kinderen of gehandicapten.

Ook werden er vandaag vanaf Lesbos en Kos 51 vluchtelingen teruggestuurd naar Turkije. Daarbij ging het om niet-Syrische vluchtelingen die geen asiel hadden aangevraagd of waarvan de aanvraag was verworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl