Een vliegtuig van EgyptAir op het Franse vliegveld Charles de Gaulle
NOS Nieuws

'Geen bekende terroristen aan boord vlucht MS804'

Europese veiligheidsfunctionarissen hebben tegen persbureau AP gezegd dat er geen mensen aan boord van vlucht MS804 waren die op een zwarte lijst stonden. Zulke lijsten worden door onder meer de VS en de EU gebruikt om terroristen te weren.

De veiligheidsfunctionarissen hebben de uitgelekte passagierslijst van de neergestorte EgyptAir-vlucht vergeleken met de lijsten waarop terroristen en sympathisanten van terreurorganisaties staan. De namen op de passagierslijst zijn overigens nog niet officieel bevestigd.

Aanslag?

Tegelijkertijd is het nog onduidelijk wat de oorzaak van het neerstorten van het vliegtuig is. Geen enkele terreurgroep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van het toestel. Terreurdeskundige Shiraz Maher van een studiecentrum naar radicalisering in Londen zegt dat hij nog geen enkele geloofwaardige claim heeft gezien.

Terreurgroep Islamitische Staat bracht gisteren wel een 20 minuten durende video naar buiten waarin werd uitgelegd dat ze van plan zijn om India te veroveren. "Als IS bij het neerhalen van het vliegtuig betrokken is, dan is het heel raar dat ze deze video naar buiten brengen en verder zwijgen over de crash", zei Maher tegen AP.

In het verleden claimden IS of aan IS gelieerde organisaties de verantwoordelijkheid voor aanslagen meestal snel na de daad. Daarnaast wijst Maher erop dat het vreemd zou zijn om een vliegtuig waarin veel moslims zaten neer te halen.

Wrakstukken

Gisteren meldde NBC News nog dat de Amerikanen met onder meer infrarood apparatuur hadden vastgesteld dat er mogelijk een explosie aan boord was. Volgens de terreurdeskundige moeten de wrakstukken van de Airbus A320 antwoord geven op de vraag of het om een aanslag gaat.

De Airbus A320 was onderweg van Parijs naar Caïro. Aan boord waren 66 mensen. Vandaag zijn wrakstukken en lichaamsdelen gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl