Gelredome
NOS Schaatsen

Schaatsbond wil volgend jaar Icederby in Gelredome

Langebaanschaatsers en shorttrackers die tegen elkaar uitkomen in een vol Gelredome. Als het aan de KNSB ligt, wordt dat volgend jaar werkelijkheid.

De schaatsbond heeft een aanvraag ingediend bij de internationale schaatsunie ISU om op 24, 25 en 26 maart 2017 de 'Dutch Icederby Grand Prix' te mogen organiseren. In het Arnhemse stadion zal een ijsbaan van 220 meter worden aangelegd, waarop grote namen uit de schaats- en shorttrackwereld het tegen elkaar opnemen in massastartraces en races van gemengde teams.

Alternatieve circuit

Voor de organisatie slaat de KNSB de handen ineen met het Zuid-Koreaanse Icederby International, dat twee jaar geleden al een poging ondernam een Icederby te organiseren in Dubai. Dat schaatsevenement in de Verenigde Arabische Emiraten vond geen doorgang omdat de schaatsers geen toestemming kregen van de ISU om deel te nemen aan dit alternatieve circuit.

Oud-schaatser Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt stapten daarop uit protest naar de Europese Commisie. De Deense eurocommissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, liet vervolgens weten dat de zaak geen prioriteit heeft en dat een snelle uitspraak daarom niet nodig is.

De Nederlandse schaatsbond benadrukt dat de regels van de ISU in worden acht genomen. "Als KNSB zijn we ervan overtuigd dat de Icederby de ontwikkeling van de schaatssport een grote impuls kan geven", aldus KNSB-voorzitter Roel Dekker.

Geen gegok

Het concept van de Icederby is geïnspireerd op de keirin, een wielercircuit in Japan waarin baanwielrenners tegen elkaar uitkomen. Die wedstrijden zijn bijzonder populair bij wedkantoren. De KNSB benadrukt dat bij het evenement in Gelredome niet gegokt kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl