Ouderen rusten uit op een bankje
NOS Nieuws

Instemming, maar ook bezorgdheid over verkenning pensioenstelsel

Er wordt verschillend gereageerd op een zogenoemde verkenning naar een nieuw pensioenstelsel van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin wordt het idee van een persoonlijke pensioenpot met collectieve risicodeling verder uitgewerkt.

De organisaties die achter de plannen staan, willen dat er nu snel wordt doorgepakt. Andere wijzen erop dat het slechts om een verkenning gaat en dat er geen overhaaste stappen moeten worden genomen.

Persoonlijk pensioen

Zo ziet de Vakcentrale voor Professionals veel voordelen. De organisatie wil deze variant dan ook voorleggen aan zijn achterban. Wel wordt nog gewezen op de problemen die een overgang naar dit stelsel met zich meebrengt.

Het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat het idee van een persoonlijk pensioen met gezamenlijke buffers heel moeilijk uitvoerbaar is. De organisatie denkt dat een nog persoonlijker pensioen beter is.

Te weinig duidelijkheid

Ouderenorganisatie ANBO zegt dat grote vragen onbeantwoord blijven. Ze zien in het rapport een goede aanzet voor de vernieuwing van het pensioenstelsel. Toch vinden ze dat er voor het maken van een keuze te weinig duidelijkheid is over de financiële gevolgen.

De Unie-KBO pleit ervoor om vooral geen overhaaste stappen te nemen. De organisatie wil dat de solidariteit tussen de generaties, waarbij jongere generaties meebetalen aan het pensioen van ouderen, niet zomaar wordt weggegooid.

De Pensioenfederatie zegt dat de SER goed werk heeft verricht en dat dit een goed uitgangspunt is om verder te werken aan een nieuw pensioenstelsel. Wel wijzen ze erop dat nog veel vragen openstaan over hoe een nieuw pensioenstelsel kan worden ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl