Reuters

Turkse parlementsleden kunnen in de toekomst worden vervolgd. Een ruime meerderheid heeft in een derde en laatste stemronde voor afschaffing van de parlementaire onschendbaarheid gestemd. In de laatste stemronde stemden 376 van de 550 parlementariërs voor.

De regering wil door een nieuwe wet mogelijkheden krijgen om de linkse pro-Koerdische partij HDP aan te pakken. President Erdogan beschouwt die oppositiepartij als een spreekbuis van de PKK, die volgens hem een terreurorganisatie is. Hij riep vorig jaar zomer al op tot het opheffen van de immuniteit van parlementariërs.

Monddood

Tegen 138 parlementsleden loopt al een strafrechtelijk onderzoek omdat ze banden zouden hebben met de PKK. Er zijn bijvoorbeeld tientallen klachten tegen partijleider Selahattin Demirtas ingediend wegens het oproepen tot geweld, het steunen van gewapende groepen en separatisme.

Volgens Demirtas' HDP heeft de opheffing van de immuniteit tot doel om Koerdische parlementariërs monddood te maken. Ze vrezen politieke rechtszaken op basis van 'gefabriceerd' bewijs. De partij zegt zelf juist een alternatief te willen bieden voor het geweld in het Koerdische zuidoosten van Turkije, door een politieke oplossing te zoeken.

Escalatie

Het wetsvoorstel van Erdogan heeft de afgelopen tijd geleid tot veel tumult. Parlementsleden gingen tijdens de debatten zelfs met elkaar op de vuist.

De arrestatie van Koerdische parlementariërs kan leiden tot een nieuwe escalatie van het geweld in het zuidoosten van het land. Sinds de zomer van 2015 wordt daar zwaar gevochten in meerdere steden. Naar schatting meer dan 300.000 mensen zijn al voor de gevechten op de vlucht geslagen.

STER reclame