ANP
NOS Nieuws

Cel voor ex-SNS-directeur Groenhof

De rechtbank in Utrecht heeft oud-SNS-directeur Buck Groenhof veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank is hij schuldig aan het deelnemen aan een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Het OM had vier jaar cel geëist.

Groenhof leidde de vastgoedtak van SNS Reaal, Property Finance. Door problemen bij dit onderdeel kwam SNS Reaal zodanig in de problemen, dat het bedrijf begin 2013 gered moest worden door de Staat.

Een andere verdachte kreeg 15 maanden celstraf waarvan 5 voorwaardelijk. Zeven andere verdachten zijn ook veroordeeld; zij krijgen bijna allemaal een taakstraf.

Valse facturen

De veroordeelden bedachten een systeem waarbij voor veel geld personeel werd ingehuurd met valse facturen. Een aantal van hen kreeg zelf ook een vergoeding voor het aandragen van nieuwe medewerkers.

De straffen zijn veel lager dan wat het Openbaar Ministerie had geëist omdat oplichting van SNS Property Finance niet bewezen is, oordeelt de rechtbank. "SNS Property Finance was kennelijk bereid om de gevraagde tarieven te betalen."

Naast de celstraffen moeten de verdachten boetes betalen van 5000 tot 50.000 euro. Daarnaast hoopt het OM nog ruim 2 miljoen euro terug te vorderen van het voordeel dat ze hadden door de fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl