Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

'De recherche heeft honderden miljoenen euro's extra nodig'

De Nationale Politie heeft jaarlijks honderden miljoenen euro's extra nodig om alle kritiekpunten uit het rapport over de recherche te verbeteren. Dat zei Stoffel Heijsman, portefeuillehouder opsporing van de Nationale Politie in De Ochtend op NPO Radio 1.

Gisteren stuurde minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie het rapport naar de Tweede Kamer. Daarin vergelijken onderzoekers de politie met het failliete warenhuis V&D, omdat dat ook veel te laat inzag dat er wat moest veranderen. Volgens de onderzoekers is er te weinig vakmanschap bij de recherche.

Om vakmanschap binnen te kunnen halen, is geld nodig, zegt Heijsman. "Als we nu alle ambities waar willen maken, de snelheid van ontwikkelingen willen bijbenen en hoogopgeleiden willen aantrekken, dan lukt dat niet met wat we nu krijgen."

Kennis van zaken

Er is de afgelopen dertig jaar volgens Heijsman veel veranderd binnen de recherche. Zo veranderen technologieën veel sneller, waardoor rechercheurs meer moeten bijscholen. "Dat bijscholen kost geld en dat is er niet altijd. Dan krijg je inderdaad dat er soms te weinig kennis van zaken is."

Een ander probleem is dat hogeropgeleiden vaak niet voor de politie kiezen. "De salarissen zijn relatief laag, maar de mensen die dan toch voor ons kiezen doen dat uit een ideaal. Ze doen werk dat er toe doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl