NOS Nieuws

SER: persoonlijk pensioen interessant

De Sociaal Economische Raad (SER) vindt een pensioen waarbij mensen een persoonlijke pensioenpot opbouwen met collectieve risicodeling interessant. Volgens de SER is het in zo'n pensioenstelsel transparanter hoe hoog het pensioen is dat werknemers opbouwen. Ook verwacht de raad dat het delen van de beleggingsrisico's via een speciale buffer ertoe leidt dat de pensioeninkomsten stabieler en hoger zijn.

De verkenning van de SER is aan het begin van de middag gepubliceerd. Vanochtend liep SER-voorzitter Mariëtte Hamer al vooruit op de verkenning. Die is onderdeel van de zoektocht naar een nieuw pensioenstelsel.

Door de aanhoudend lage rente en het feit dat mensen langer leven staat het huidige stelsel onder druk. Bovendien vinden steeds meer mensen het pensioenstelsel oneerlijk.

Persoonlijk potje

In de verkenning wordt een pensioenstelsel beschreven waarin mensen een eigen pensioenvermogen opbouwen. Maar de beleggingsrisico's en de onzekerheid over hoe oud iemand wordt, worden nog wel collectief gedeeld.

Een deel van de opbrengsten uit de beleggingen van de pensioenfondsen zouden naar een gezamenlijke buffer moeten gaan. Als de beleggingsresultaten een jaar tegenvallen, worden de persoonlijke pensioenpotjes vanuit die buffer aangevuld.

Overgangsprobleem

Als wordt overgestapt op zo'n pensioenstelsel brengt dat wel problemen met zich mee. Nu werkt het systeem zo dat jongeren relatief veel betalen aan het pensioen. Later in hun werkzame leven wordt dat verschil weer gelijk getrokken.

Maar dat verandert als het huidige systeem plotsklaps wordt afgeschaft. Dan hebben de werknemers tussen de 30 en 60 jaar relatief veel meebetaald aan de pensioenen. Zij profiteren dan in de rest van hun werkende jaren niet meer van de relatief goedkope pensioenopbouw.

Discussie

De werkgevers- en werknemersorganisaties binnen de SER zijn het er nog niet over eens hoe dat moet worden betaald. Daar zullen nog stevige discussies over worden gevoerd, mocht de politiek besluiten dit systeem in te voeren.

De verwachting is niet dat de politiek snel een besluit neemt over de verandering van het pensioenstelsel. Een besluit zal naar alle waarschijnlijkheid over de verkiezingen worden getild.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl