Toen de dubbele bodem uit de koffiemok werd gehaald, verschenen er een ring en een ketting AFP

In een museumstuk in het Auschwitz Museum in Polen zijn sieraden gevonden die daar in de Tweede Wereldoorlog moeten zijn verstopt door Joodse gevangenen van het vernietigingskamp. Het gaat om een ring en een ketting die verborgen waren in de dubbele bodem van een koffiemok. 

Curators vonden de sieraden toen ze onderhoudswerkzaamheden deden aan het keukengerei. De dubbele bodem in de mok was gaan roesten, waardoor de verstopplaats werd ontdekt.

Onder in de mok lagen een losse gouden vrouwenring en een halsketting die was verpakt in canvas. Onderzoek heeft uitgewezen dat de juwelen tussen 1921 en 1931 zijn gemaakt in Polen. 

Veel Joden verstopten kostbaarheden in hun bagage als ze op transport werden gesteld. Volgens museumdirecteur Piotr Cywinski omdat ze door de nazi's waren misleid. Die hielden de Joden bij hun deportatie namelijk voor dat ze ergens anders gehuisvest zouden worden en dat ze een kleine hoeveelheid bagage mochten meenemen. In werkelijkheid waren de nazi's uit op hun kostbaarheden.

Het museum in Polen heeft zo'n 12.000 kopjes, potten, schalen, ketels en kannen in het bezit die in Auschwitz op de gedeporteerden zijn buitgemaakt. 

Geen sporen 

De kans dat nog wordt vastgesteld van wie de juwelen zijn, is volgens het museum erg klein. Op het kopje zitten geen sporen waardoor rechthebbenden te achterhalen zijn. De sieraden zullen in ieder geval gedocumenteerd worden en op een veilige plek worden opgeborgen. 

In Auschwitz-Birkenau in Polen zijn in WOII zeker 1,1 miljoen Joden en 100.000 andere gevangenen om het leven gebracht. 

STER reclame