Eerste verhoor Abdeslam in Parijs levert niets op

Salah Abdeslam AFP

Salah Abdeslam heeft geen woord gezegd tegen de onderzoeksrechter die hem vandaag wilde spreken. Dat meldt zijn advocaat. De terreurverdachte werd vanmorgen voor het eerst door de Franse Justitie ondervraagd over zijn rol bij de aanslagen in Parijs in november.

Eerder zei Abdeslam dat hij opheldering wilde geven over zijn betrokkenheid bij de aanslagen. Het is onduidelijk waarom hij nu weigert dit bij de rechter te doen. Wel maakte zijn advocaat bekend dat Abdeslam boos is over de 24-uurs-camerabewaking in zijn cel.

Abdeslam zit sinds eind april in eenzame opsluiting in de gevangenis van Fleury-Mérogis, een gevangenis in de regio Parijs. Hij is op dit moment de enige verdachte die door justitie direct in verband wordt gebracht met de aanslagen in de Franse hoofdstad. De anderen die meededen aan de aanslagen zijn, voor zover bekend, allemaal dood.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Eerste verhoor Abdeslam in Parijs levert niets op

In maart werd Abdeslam opgepakt bij een politieactie in een pand in Molenbeek, Brussel. Enkele weken geleden werd hij uitgeleverd. De terreurverdachte werd vanmorgen onder strenge beveiliging overgebracht naar de Franse rechtbank. 

Abdeslam huurde onder meer de auto die de terroristen gebruikten bij de aanslag in concertzaal Bataclan. Bij een eerder verhoor in België heeft Abdeslam toegegeven dat zijn creditcard is gebruikt om hotelkamers voor de terroristen te boeken. 

Volgens zijn Belgische advocaat Sven Mary is Abdeslam niet de leider van de aanslagplegers, maar een volger met "de intelligentie van een lege asbak". In Frankrijk wordt Abdeslam juridisch bijgestaan door advocaat Frank Berton.

STER Reclame