Israëlische minister van Defensie stapt op

De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon Reuters

De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon stapt op als minister. Hij verlaat ook de Knesset, het Israëlische parlement. De partijgenoot van Netanyahu zegt dat hij geen vertrouwen meer heeft in de premier.

Volgens Ya'alon zijn het land en de Likud-partij overgenomen door "extremistische en gevaarlijke figuren". Hij zegt niet langer achter de keuzes van premier Netanyahu en een deel van de Knesset te staan. Ook zegt hij zich zorgen te maken over de radicalisering, het toenemende geweld en het racisme in Israël.

Zijn vertrek noemt hij een tijdelijke rustpauze. Moshe Ya'alon wil terugkeren en dan proberen premier te worden.

Ya'alon was sinds 2013 minister van Defensie. In 2009 werd hij voor de Likud-partij verkozen in de Knesset.

Lieberman

Eerder deze week werd bekend dat Netanyahu hem een andere post wilde geven. Avigdor Lieberman van de nationalistische Yisrael Beiteinu zou dan minister van Defensie worden. Zijn partij zit nog niet in de regering. Netanyahu wil Yisrael Beiteinu erbij hebben om de coalitie te verstevigen.

Links en centrum-links reageren ontzet op de aanstaande benoeming van Lieberman. Hij staat bekend als ultra-nationalistisch en ondiplomatiek. Tijdens de laatste Gaza-oorlog in 2014 (ruim 2000 Palestijnse doden en 73 Israëlische doden) vond Lieberman dat Netanyahu veel te slap optrad.

Onenigheid

Ya'alon had vorige week een verschil van mening met premier Netanyahu omdat hij vindt dat de legertop zijn mening moet kunnen geven zonder beperkingen. Generaal Yair Golan had kritiek gekregen omdat hij bij de herdenking van de Holocaust een vergelijking had gemaakt tussen het Israël van nu en het Duitsland van de jaren 30.

Eerder al verdedigde Ya’alon het besluit van het leger om de militair te vervolgen die in Hebron een Palestijnse aanslagpleger, die gewond op de grond lag, door zijn hoofd had geschoten. Het incident werd gefilmd en leidde tot een verhit debat tussen mensen die de militair als een held zien en anderen die zeggen dat het leger zijn morele kompas is kwijtgeraakt.

Ya’alon geeft later vandaag een persconferentie over zijn vertrek. Zijn zetel in de Knesset wordt ingenomen door de hardliner Yehuda Glick. Hij is een bekende ‘Tempelactivist’, die vorig jaar een aanslag op zijn leven overleefde. Hij wil dat de joodse Tempel wordt herbouwd op de Tempelberg, waar nu de Al Aqsa-moskee staat. 

STER Reclame