Gele-koortsuitbraak in Angola vormt volgens WHO een serieuze dreiging
De gele-koortsuitbraak in Angola heeft sinds december afgelopen jaar al bijna 300 levens geëist. Meer dan 2500 mensen zijn besmet met de ziekte. De wereldgezondheidsorganisatie WHO wil nu de bevolking in Angola massaal vaccineren.
Tijdens een crisisbijeenkomst heeft de WHO afgesproken dat er snel maatregelen genomen moeten worden om verdere verspreiding van gele koorts te voorkomen. Naast de vaccinaties moeten er meer behandelcentra komen en moeten ziektegevallen sneller worden opgespoord, zo laat de organisatie weten.
De WHO wil verder zuinig omspringen met de vaccinatie-vloeistof om te voorkomen dat ze zonder komt te zitten. Zo hoeft iemand maar één keer gevaccineerd te worden en moet er goed gekeken worden naar de grootte van de vereiste dosis.
Internationale crisis
Het Internationale Rode Kruis waarschuwde eerder vandaag al voor een internationale uitbraak als het virus zich verder verspreidt. Naast Angola, zijn ook in de Democratische Republiek Congo, Kenia en China al besmettingen geconstateerd.
Volgens het Rode Kruis kunnen vooral reizigers de ziekte verspreiden, zei het hoofd van de gezondheidsafdeling. Daarom is het zaak om de uitbraak zo snel mogelijk te bedwingen in Angola.
Ziekteverschijnselen
Gele koorts wordt verspreid door muggen. Die behoren grotendeels tot de soort die ook het zika-virus verspreidt. Mensen met gele koorts krijgen last van geelzucht, bloedingen en koorts.
De helft van de geïnfecteerde patiënten die ernstig ziek worden, overlijdt binnen 10 tot 14 dagen als zij niet worden behandeld.
De WHO sprak eerder al van de grootste gele-koortsuitbraak in dertig jaar. Bijna 6 miljoen mensen wereldwijd zijn gevaccineerd tegen de infectieziekte.