'Wij zijn handelswaar voor de smokkelaars'

Ruim 50.000 vluchtelingen zitten al drie maanden vast in Griekenland. Ze kunnen tot hun eigen wanhoop niet verder Europa in, omdat ze bij de grens met Macedonië worden tegengehouden. Een groot deel van hen zit daar in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp bij de grensplaats Idomeni.

Bij de migranten neemt de frustratie toe, merkt correspondent Marcel van der Steen. Hij bezocht het kamp de afgelopen tijd geregeld. De mensen in het kamp zoeken naar manieren om de grens toch over te steken. Gisteravond probeerde een groep het hek met geweld te forceren. De Griekse politie hield hen tegen.

Geen andere weg

Assad Hamo uit de Syrische stad Aleppo hoopt dat de grens snel weer opengaat. Hij maakt zich vooral zorgen over zijn kinderen, vertelt hij aan Van der Steen. "De toekomst van mijn kinderen is uitzichtloos. In plaats van naar school te gaan, zitten ze noodgedwongen te niksen."

Hamo en zijn vrouw Nadia Mostafa overwegen de grens illegaal over te steken, omdat er al drie maanden geen beweging in zit. "Er is geen andere oplossing", zegt Mostafa. "Merkel heeft zelf gezegd dat we mogen komen. Ze wist dat er geen andere weg was, dan via de smokkelaars. Wij zijn goederen voor hen. Ze kopen en verkopen ons.

Duizenden mensen hebben al geprobeerd om illegaal Macedonië binnen te komen, maar de meesten worden opgepakt en teruggebracht.

STER reclame