Familieleden en vrienden van passagiers in het toestel van EgyptAir bij de luchthaven van Caïro
NOS Nieuws

Hollande: vliegtuig is neergestort, oorzaak nog niet duidelijk

De Franse president Hollande heeft bevestigd dat het vliegtuig van EgyptAir is neergestort. Over de oorzaak zei hij op een persconferentie niets. Hollande benadrukte dat vooralsnog geen enkel scenario wordt uitgesloten, ook terreur niet. De Franse justitie is een onderzoek begonnen naar de crash.

De Egyptische premier Sherif Ismail verklaarde eerder dat het nog te vroeg is om te zeggen of het vliegtuig door terreur is neergestort of dat sprake was van een technisch mankement. "We kunnen niets uitsluiten." De premier sprak de hoop uit dat er meer duidelijkheid komt als de wrakstukken en met name de zwarte doos wordt gevonden.

De Airbus A320 verdween vannacht van de radar boven de Middellandse Zee. Het toestel was vertrokken vanaf de Parijse luchthaven Charles de Gaulle en onderweg naar de Egyptische hoofdstad Caïro.

Aan boord waren 66 mensen, onder wie 56 passagiers. De meesten (30) kwamen uit Egypte, ook waren er vijftien Fransen aan boord.

Het toestel is nog niet gevonden. Frankrijk, Egypte en Griekenland zijn gezamenlijk op zoek naar wrakstukken, met vliegtuigen en schepen.

Hollande: vliegtuig inderdaad neergestort

De Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, zei rond het middaguur dat het toestel plotse wendingen maakte, hoogte verloor en vervolgens van de radar verdween. Het vliegtuig zou zijn neergestort in de buurt van het eiland Karpathos. Het zou toen al in het Egyptische luchtruim hebben gevlogen.

Volgens Kammenos was er rond 02.55 uur lokale tijd nog contact met de piloot. Het vliegtuig vloog toen nog in het Griekse luchtruim. Ongeveer een half uur later werd geprobeerd opnieuw contact te leggen om de piloot te informeren dat hij op het punt stond het Griekse luchtruim te verlaten; daarop kwam geen antwoord, waarna de Egyptische collega's zijn geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl