AFP
NOS Nieuws

Geen akkoord in België, staking cipiers gaat door

In België heeft overleg tussen stakende cipiers en minister Geens van Justitie opnieuw niets opgeleverd. Bonden van gevangenispersoneel spraken zo'n vier uur met Geens, maar vertrokken aan het einde van de avond zonder resultaat.

Belgische gevangenenbewaarders staken al ruim drie weken tegen bezuinigingen. Ze willen onder meer dat er weer meer personeel komt. Voor het overleg van woensdagavond zei Geens dat hij niet veel kon toegeven. De Vlaamse omroep VRT meldt dat de bonden na afloop toch tevreden waren en dat de komende dag verder wordt gepraat.

Geen bezoek

Als gevolg van de stakingen zijn her en der ook gevangenen in opstand gekomen. Dat gebeurde woensdagavond nog in Itter, ten zuiden van Brussel. Zo'n honderd gevangenen weigerden daar naar hun cellen te gaan, omdat ze al weken niet of nauwelijks bezoek kunnen ontvangen.

Eerder waren er ook in andere gevangenissen protesten door gedetineerden. Voorzieningen als het eten en de persoonlijke verzorging zouden lijden onder de staking.

Vernielingen

Minister Geens raakte dinsdag persoonlijk betrokken bij de staking, toen woedende cipiers zijn kantoor bestormden en de boel er kort en klein sloegen. De vakbonden spraken hun afschuw uit over die actie. Ook Geens zei dat hij het overleg ondanks het incident wilde voortzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl