Joop Alberda is kritisch, tevreden en hoopvol
NOS Sport

KNZB heeft shortlist voor nieuwe td, Alberda geen kandidaat

De KNZB heeft een lijst met zeven kandidaten om Joop Alberda op te volgen als technisch directeur. Alberda zwaait na de Olympische Spelen af, op het moment dat de bond een opvolger heeft gevonden en de overdracht is afgerond.

In tegenstelling tot Alberda, die alleen het zwemmen in zijn pakket heeft, wordt de nieuwe technisch directeur verantwoordelijk voor alle disciplines. Ook schoonspringen, synchroonzwemmen en waterpolo vallen daaronder.

Algemeen directeur Jan Kossen van de KNZB: "We willen iemand hebben die verantwoordelijk is voor de hele topsport. We hebben naar het buitenland gekeken en ook naar de andere takken van sport in Nederland. Je ziet dat bij een functie als technisch directeur steeds meer administratie komt kijken, het staat steeds verder af van de daadwerkelijke sport. Die knip willen we gewoon doorzetten."

Niet op de shortlist

Met zijn ervaring in vele takken van sport lijkt de afzwaaiende Joop Alberda een kandidaat om de nieuwe functie te vervullen. Maar volgens Kossen staat hij niet op de shortlist van de KNZB. "Joop is niet voor de hand liggend, omdat hij zelf heeft aangegeven dat hij ons gaat verlaten als zijn klus klaar is. Wanneer dat precies is, weten we niet. Maar hij is niet de beoogde sportieve directeur van de KNZB."

Welke zeven namen op het lijstje van Kossen staan, houdt de directeur voor zich. Wel geeft hij aan dat het alle zeven Nederlanders zijn.

Wanneer Alberda precies bij de KNZB vertrekt, hangt af van het moment dat de nieuwe technisch directeur aan zijn klus begint. "Als je kijkt naar het lijstje met namen, dan zijn daar mensen bij die misschien vandaag beschikbaar zijn. Maar ook mensen die pas een of twee maanden na de Olympische Spelen beschikbaar zijn."

Aanvragen

"We worden helaas geconfronteerd met een zieke andere technisch directeur (Kees van Hardeveld, die nu schoonspringen, synchroonzwemmen en waterpolo in zijn pakket heeft, red.). Het najaar is voor ons ontzettend belangrijk voor het aanvragen van diverse programma’s. Daarbij kunnen we de ervaring van iemand als Joop goed gebruiken."

Niet iedereen bij de zwembond is er rouwig om dat Alberda na de Spelen niet aanblijft als technisch directeur. Martin Truijens, bondscoach op het Nationaal Trainings Centrum in Amsterdam, liet al weten Alberda ongeschikt te vinden als technisch directeur.

Zwemcoach Truijens ziet Alberda niet zitten als td

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl