Hansjörg Haber
NOS Nieuws

Turkije roept EU-gezant op het matje om zinspeling

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het hoofd van de EU-vertegenwoordiging in Turkije ontboden, Hansjörg Haber. Aanleiding is een opmerking van de ambassadeur, een Duitser, over de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije.

Vorige week kwam Haber tijdens een persconferentie met een venijnige variant van de Turkse uitdrukking 'begin als een Turk en eindig als een Duitser'. Dat viel niet goed in Turkije. "We hebben hem duidelijk gemaakt dat we boos zijn over zijn uitspraken en dat we deze veroordelen", zegt een bron bij het ministerie tegen persbureau Reuters.

Turkse spot

Haber sprak vorige week tegen journalisten over de inspanningen van Turkije om te voldoen aan de criteria om visumvrij door de EU te kunnen reizen. Hij noemde daarbij de betreffende uitdrukking, die door Turken spottend wordt gebruikt als ze willen zeggen dat de Turkse manier van doen niet de beste is en men beter kan kijken hoe het in andere landen gaat.

"We kunnen het spreekwoord in dit geval beter omdraaien", zei Haber. "Ze zijn in Turkije al sinds 2013 bezig om aan de criteria te voldoen en nog steeds is het niet voor elkaar. Ze zijn dus begonnen als een Duitser en ze maken het af op zijn Turks."

Kwaad bloed

De uitlatingen van Haber zetten kwaad bloed bij onder anderen de Turkse minister van Europese Zaken. "Iemand met zo'n functie zou zulke taal niet mogen gebruiken", zei hij op Twitter.

"Een diplomaat mag het land waar hij werkt en de mensen die daar wonen niet beledigen. Ik verwacht van Haber, die er trots op is een Duitser te zijn, dat hij uitleg geeft over zijn uitlatingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl