Google-topman Sundar Pichai opende de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie
NOS Nieuws

Na je telefoon wil Google nu ook je huis veroveren

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

"Oké Google, doe het licht aan in de woonkamer." Als je dit nu tegen je Android-telefoon zegt, gebeurt er niks. Maar Google wil daar iets aan veranderen. Het bedrijf heeft tijdens een presentatie in Californië een nieuwe assistent gelanceerd die gebruikers moet helpen in huis.

De hulp komt in de vorm van een apparaat dat je thuis overal kunt neerzetten: Google Home. Daarmee zet Google een flinke stap. Het bedrijf is al belangrijk op honderden miljoenen smartphones en wil dat nu ook worden in honderden miljoenen huizen.

Het is de bedoeling dat je het apparaatje straks van alles kan vragen, zo wordt duidelijk in onderstaand filmpje. Hiervoor moeten wel andere zaken, zoals bijvoorbeeld de verlichting, op Google Home zijn aangesloten. Het apparaat komt dit najaar beschikbaar. Het is onbekend of het dan ook direct naar Nederland komt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Virtuele assistenten bestaan al langer. Google, Microsoft en Apple leveren al enkele jaren een spraakgestuurde assistent mee met hun mobiele besturingssystemen. Maar de laatste tijd lijkt er meer aandacht te zijn voor een assistent die buiten de telefoon leeft. Zo heeft Amazon al een tijdje Echo, dat straks een concurrent zal zijn van Google Home.

Tegelijkertijd zijn de assistenten nog niet heel erg populair, hoewel ze diep zijn geïntegreerd in de verschillende besturingssystemen. Mogelijk dat dat de komende jaren gaat veranderen. Ongetwijfeld zal de discussie over de gevolgen voor onze privacy dan ook groter worden.

Want het hele idee van een systeem als Google Home is dat dit altijd aan staat en dus in feite alles kan horen. Alles wat wordt gezegd in de meest privacygevoelige omgeving: je eigen huis.

Nog een chat-app

Google gaat zich ook mengen in een andere grote ontwikkeling, namelijk chat-apps. De app Allo moet gaan concurreren met grote spelers als WhatsApp (1 miljard gebruikers), Facebook Messenger (900 miljoen) en iMessage (honderden miljoenen gebruikers).

Dat lijkt een bijna onmogelijke klus. Maar de internetgigant hoopt door middel van slimme functies gebruikers over te halen. De app reageert bijvoorbeeld pro-actief als je praat over het vinden van een Japans restaurant en zal suggesties doen. Hetzelfde geldt voor het vinden van een film.

Facebook krijgt concurrentie van Google. De zoekgigant komt met een nieuwe chat-app die ook met botjes werkt

Mocht dit je bekend voorkomen, dat is niet zo gek. Vorige maand kondigde Facebook ook dergelijke functionaliteiten aan voor Messenger. Met dus het belangrijke verschil tussen de twee dat Messenger al een grote gebruikersgroep heeft. Allo moet vanaf nul beginnen, al is de kans groot dat de app standaard wordt meegeleverd met Android.

Ook was er op het podium aandacht voor Android N, de volgende versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Het bedrijf belooft onder meer de beveiliging te verbeteren.

Daarnaast krijgt Android zijn eigen virtual reality-platform: Daydream. Het platform krijgt onder meer ondersteuning om series en films af te spelen die op Netflix te zien zijn, maar het wordt bijvoorbeeld ook mogelijk om Google Street View te zien.

Apps gebruiken zonder installatie

Ten slotte presenteerde Google een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om content in bepaalde apps te zien zonder dat je deze app gedownload hebt. Google haalt voor dat specifieke moment alleen het gedeelte van de app op dat je dan nodig hebt.

De techgigant gebruikte als voorbeeld een linkje naar een video van nieuws- en entertainmentsite BuzzFeed dat was gedeeld in een chat-app. Het linkje werd niet in een browser geopend, maar er werd de BuzzFeed Video-app opgestart, waarin de video werd afgespeeld zonder dat deze app op de telefoon stond geïnstalleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl