Vlaggen voor het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie
NOS Nieuws

Nog geen Europese boetes voor Spanje en Portugal

Spanje en Portugal krijgen een jaar uitstel om hun begrotingen op orde te krijgen. Dat zegt Eurocommissaris Pierre Moscovici.

De landen voldoen niet aan de financiële eisen die Brussel stelt. In beide landen is de staatsschuld te hoog en volgens de Europese Commissie gaat die schuld de komende jaren nauwelijks dalen.

Geen boete

Brussel wil daarom dat Spanje en Portugal snel maatregelen nemen. De afgelopen dagen waren er geruchten dat Moscovici beide landen zou beboeten, omdat ze zich niet aan de regels houden.

Maar volgens Moscovici is het niet het juiste moment om boetes uit te delen. "We moeten rekening houden met het verleden, maar ook naar de toekomst kijken. We hebben harde afspraken met beide landen gemaakt, die tot verbetering moeten leiden."

Of boetes bijvoorbeeld in Spanje verbetering zou brengen, is de vraag. Spanje gaat volgende maand naar de stembus, dus van de huidige regering zijn geen grote maatregelen meer te verwachten.

Nederland

De Europese Commissie is grotendeels tevreden over de begrotingsplannen van Nederland. De Nederlandse staatsschuld zal de komende jaren waarschijnlijk dalen tot onder de 60% van het bruto nationaal product. Vorig jaar was dat percentage 65,1, zo werd vandaag bekend.

Wel moet Nederland maatregelen nemen om de arbeidsmarkt te verbeteren, als het aan Brussel ligt. Nu is het verschil tussen mensen met een vast contract en mensen zonder zo’n contract te groot.

Ook het pensioensysteem is aan aanpassing toe, zegt de Europese Commissie. Het huidige systeem is gevoelig voor economische schokken en de lasten van het systeem zijn niet eerlijk over de generaties verdeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl