Donald Trump
NOS Nieuws

Trump wil onderhandelingen over klimaatakkoord heropenen

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump wil als hij president wordt de onderhandelingen over het klimaatakkoord van Parijs heropenen. Het akkoord waarin 195 landen afspraken maakten over de terugdringing van broeikasgassen, werd vorige maand in New York getekend. Trump wil ervan af, omdat de VS zou worden benadeeld. De VS heeft de afspraken nog niet geratificeerd.

"Ik zal hier heel serieus naar kijken en op z'n minst opnieuw gaan onderhandelen", zei Trump in een interview met persbureau Reuters. Dat zou voor veel deelnemers aan de onderhandelingen een grote tegenslag zijn. Het bereiken van een akkoord waarin arme en rijke landen zich kunnen vinden, wordt als een mijlpaal beschouwd.

Kim Jong-un volgt de lancering van een raket

Trump wil ook wat betreft Noord-Korea een andere koers gaan varen. Als hij president wordt, wil hij persoonlijk met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un praten over beëindiging van het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Daarbij zal hij ook een beroep doen op China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. "Ik zou China onder druk zetten", zei Trump. "China kan het probleem met een ontmoeting of een telefoontje oplossen."

De regering-Obama laat de onderhandelingen met Noord-Korea aan diplomaten over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl