EPA

Het was in februari al breaking news in België toen panda Hao Hao succesvol was geïnsemineerd. Nu blijkt dat ze ook hoogstwaarschijnlijk zwanger is. Hao Hao kan tussen nu en het begin van de zomer bevallen.

"Op dit moment kan voorzichtig gesproken worden over een mogelijke, misschien waarschijnlijke komst van een baby", stelt dierenpark Pairi Daiza in een persbericht.

Er is nog niet met de volle honderd procent zekerheid te zeggen of Hao Hao zwanger is, omdat panda's een sterke hormonale activiteit ontwikkelen. Op die manier vergroten de dieren de kans om zwanger te raken. Het is dus mogelijk dat het dier valse signalen afgeeft.

We hebben ook opgemerkt dat haar tepels opzwellen, wat erop wijst dat ze zich klaarmaakt om borstvoeding te geven.

Woordvoerder Pairi Daiza

"Gedurende enkele weken at Hao Hao het dubbele van haar dagelijkse portie aan bamboe. Vervolgens nam haar interesse in eten sterk af en weigerde ze om haar grot te verlaten. Ze slaapt veel en is snel vermoeid", vertelt een woordvoerder van de dierentuin tegen Het Nieuwsblad

“Hao Hao luistert ook enkel naar haar twee vrouwelijke verzorgsters en heeft geen aandacht meer voor de mannelijke. Ook zondert ze zich vaker af. We hebben ook opgemerkt dat haar tepels opzwellen, wat erop wijst dat ze zich klaarmaakt om borstvoeding te geven. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek bevestigen nu onze observaties."

Hao Hao EPA

Dat het eerder zulk groot nieuws was in België dat Hao Hao was geïnsemineerd, heeft te maken met de korte tijd dat het dier vruchtbaar is. Panda's zijn slechts één keer per jaar loops voor een periode van hooguit enkele dagen. 

In eerste instantie werd geprobeerd om Hao Hao te laten paren met Xing Hui. Toen bleek dat de mannetjespanda te dominant en agressief was, werd besloten om over te gaan tot kunstmatige inseminatie. De bevruchting werd door twee Chinese experts begeleid.

Geleende panda's, ook in Nederland

In 2014 werden Hao Hao (wat 'vriendelijk' betekent) en Xing Hui ('glinsterende ster') naar dierenpark Pairi Daiza in België gebracht. Voor de komst van de panda's werd een speciaal bamboebos aangelegd.

De panda's zijn geleend van een dierentuin uit China. In totaal verblijven de panda's 15 jaar in België. Ook in Nederland krijgen we twee reuzenpanda's die voor nageslacht moeten zorgen. Wu Wen en Xing Ya komen waarschijnlijk eind dit jaar naar het Ouwehands Dierenpark. Twee Nederlandse dierenverzorgers waren in april al in China om een cursus te volgen hoe ze de reuzenpanda's moeten opvoeden en verzorgen.

De eerste ontmoeting met een panda

STER reclame