
Duitse kinderen krijgen meer antibiotica dan Nederlandse
Duitse artsen schrijven veel vaker antibiotica aan kinderen voor dan hun Nederlandse collega's. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van universitaire ziekenhuizen in Groningen, Oldenburg, Bremen en Münster naar antibioticagebruik door kinderen buiten het ziekenhuis. Het onderzoek is dit weekeinde gepubliceerd in Antimicrobial resistance & Infection Control.
De onderzoekers hebben gekeken hoeveel kinderen onder de 18 jaar in 2010 minstens één antibioticakuur voorgeschreven hebben gekregen. In Nederland kreeg bijna 30 procent van de kinderen een antibioticum voorgeschreven, in Duitsland was dat bijna 39 procent.
Voor het onderzoek werden de gegevens van zo'n 37.000 kinderen in de noordelijke Nederlandse provincies bekeken. In Duitsland werden de gegevens van ruim 18.000 kinderen in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen onderzocht.

Vooral in de leeftijdsgroep van 3- tot 6-jarigen is er een duidelijk verschil. In die groep kreeg bijna 38 procent van de Nederlandse kinderen antibiotica, tegen 55 procent in Duitsland.
Jongens krijgen zowel in Nederland als Duitsland iets minder vaak antibiotica voorgeschreven dan meisjes.
Verklaring
Als mogelijke verklaring voor het verschil voeren de onderzoekers aan dat Nederlandse artsen zich meer aan richtlijnen houden dan hun Duitse collega's. Ze wijzen er ook op dat in het Duitse deel van het onderzoeksgebied vaker bacteriën voorkomen die ongevoelig zijn voor antibiotica.
In Nederland schrijven buiten het ziekenhuis alleen huisartsen en tandartsen antibiotica voor. In Duitsland hebben ook veel medisch specialisten een praktijk buiten het ziekenhuis. Dat gegeven kan de uitkomsten van het onderzoek hebben beïnvloed, schrijven de onderzoekers.
- liveblog
Hoge officieren VS en Rusland bellen • Oekraïens leger: Rusland blijft aanvallen uitvoeren in Donetsk-regio
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Ruim helft werknemers in overgang ondervindt hinder op werk
Ze zeggen minder goed te functioneren en ondervinden ongemakkelijke situaties tijdens het werken.
200 asielzoekers vanuit Ter Apel naar noodopvangplekken
Ze zijn met bussen naar opvanglocaties in het Brabantse Budel en het Drentse Vledder gebracht.