President Erdogan (l) en Jan Böhmermann AFP

De satiricus Jan Böhmermann mag grote delen van zijn gedicht 'Schmähkritik' niet herhalen. Dat heeft de rechtbank in Hamburg geoordeeld. Het is voor het eerst dat een Duitse rechtbank zich over deze zaak uitlaat. 

Volgens de Hamburgse rechter valt het gedicht onder satire , maar zijn met name de delen waarin seks aan de orde komt ontoelaatbaar. Böhmermann noemde Erdogan onder meer een geitenneuker. Delen van het gedicht die wel mogen, gaan over de manier waarop Erdogan omgaat met de vrijheid van meningsuiting. Kwalificaties als ‘superstom, laf en verkrampt’, waarmee het gedicht begint, zijn toegestaan. 

Als Böhmermann het gedicht nog eens voordraagt, dreigt voor hem een boete tot 250.000 euro of een gevangenisstraf tot 6 maanden. De uitspraak heeft alleen betrekking op Böhmermann zelf. "Voorlopig mogen andere mensen dat gedicht nog gewoon blijven voordragen, inclusief de beledigingen die Böhmermann niet meer mag uiten", zegt correspondent Jeroen Wollaars. 

Het hekelgedicht van de Duitse komiek

Böhmermanns advocaat, Christian Schertz, noemt het besluit van de rechtbank onjuist en overweegt in hoger beroep te gaan. Volgens hem zou de rechtbank het gedicht als geheel moeten beschouwen en daarbij ook de context betrekken waarin het is voorgedragen. Böhmermann zou hebben willen aantonen dat Erdogan lange tenen heeft en dat de Duitse regering hypocriet is door zaken met een politicus als Erdogan te doen. 

De advocaat van de Turkse president, Hubertus von Sprenger, zegt dat de rechtbank heeft vastgesteld dat delen van het gedicht beledigend zijn en Erdogan aantasten in zijn eer.

Meer zaken

De uitspraak van de  rechtbank in Hamburg staat los van de strafzaak tegen Böhmermann op verdenking van het beledigen van een buitenlands staatshoofd en aangiften die Erdogan en Turkse burgers bij andere rechtbanken hebben gedaan.

Böhmermann droeg het omstreden gedicht eind maart voor in de wekelijkse satirische talkshow ‘Neo Magazin Royal’ op ZDFneo. 

STER reclame