De Amsterdamse kickbokser Badr Hari ANP
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Marokkanen zijn teleurgesteld in 'rolmodel' Badr Hari

Het opvliegende karakter van Badr Hari komt zijn reputatie in Marokko niet ten goede. De voormalige wereldkampioen kickboksen werd zaterdag op het vliegveld van Casablanca aangehouden vanwege een geweldsdelict. Gisteren legde de rechter hem een boete op van omgerekend ongeveer 450 euro. Inmiddels is Hari weer vrij.

Aanleiding voor de rechtszaak was de aanklacht van een ober van een hotel in Marrakesh. Hari zou hem vorige maand een klap hebben verkocht, waardoor hij ruim drie weken niet kon werken. Een klant die de ober te hulp schoot, moest dat bekopen met een gebroken neus.

Het was niet de eerste keer dat Hari in de Marokkaanse media opdook wegens gebruik van geweld. Op sociale media komen steeds vaker afkeurende reacties voorbij. Dat terwijl de reputatie van Hari in Marokko tot voor kort onaantastbaar leek.

Rolmodel voor arme Marokkanen

De geboren Amsterdammer is vooral populair onder arme Marokkaanse jongeren. Zij staan onderaan de sociale ladder, opklimmen is vrijwel onmogelijk. Badr Hari lukte dat wel. Door hard werken knokte hij zich omhoog. 

Berichten over geweldsdelicten in Nederland haalden de Marokkaanse media wel, maar nieuws over zijn overwinningen kreeg meer aandacht. Negatieve berichten werden door zijn fans ook vaak afgedaan als een poging van de media om zijn reputatie te bezoedelen. 

Nu Hari zich ook in Marokko verschillende keren van zijn slechtste kant heeft laten zien, kan men er hier ook niet omheen. "Van een icoon als hij verwachten we niet dat hij de wet breekt, of neuzen", schrijft een lezer van Morocco World News. "Hij verdient geen respect. Hij is een slecht rolmodel voor onze kinderen", zegt een ander.

Ronaldo goede vriend

Ondanks alles weet Hari met liefdadigheidsacties nog steeds een gevoelige snaar te raken bij de Marokkanen. Zo schonk hij vorig jaar voor het offerfeest 200 schapen aan kinderen in Marokkaanse weeshuizen. Op foto's was te zien hoe hij de dieren eigenhandig uit de veewagen droeg.

Ook zijn vriendschap met voetballer Cristiano Ronaldo kan rekenen op veel respect onder de Marokkanen. De sterspeler van Real Madrid is mateloos populair in het Noord-Afrikaanse land. Deze factoren houden de reputatie van Hari in Marokko nog enigszins intact. Maar om dat zo te houden zal hij zich vanaf nu van zijn beste kant moeten laten zien.

STER reclame