NOS Nieuws

'Er komt een verplichting op energiebesparing aan'

Energiebesparing kan wettelijk verplicht worden

Het kabinet gaat maatregelen om energie te besparen wettelijk afdwingen, als ze te langzaam worden ingevoerd. De partijen die het energieakkoord afsloten voorzien dat dat nodig is om de doelstellingen te halen.

"Van Greenpeace tot VNO-NCW, van kabinet tot alle gemeenten, iedereen is het er over eens", zegt Ed Nijpels van de commissie die de naleving van het energieakkoord controleert. "Er komt een verplichting op energiebesparing aan."

Industrie

Van de meer dan honderd energie-intensieve bedrijven in Nederland, hebben maar twee bedrijven concrete plannen voor energiebesparing. De industrie krijgt nu tot oktober de tijd om zelf met plannen te komen. Lukt dat niet, dan komt het kabinet met regels.

Maar ook kantoren blijven achter bij de doelstellingen. Het kabinet werkt aan een verplichting om kantoren energiezuinig te verlichten zodat ze minimaal voldoen aan energielabel-C.

Burgers

Ook burgers gaan er meer van merken, zegt Nijpels. "Het kan bijvoorbeeld zijn dat een aannemer bij u aanbelt en met voorstellen komt om energiebesparingen voor te stellen. Voor burgers betekent dat minder kwijt zijn aan je energierekening, de investering verdien je meestal terug."

Minister Kamp denkt dat de energiedoelstellingen nog steeds gehaald kunnen worden. "De partijen zijn allemaal van goede wil." Bij het sluiten van het energieakkoord werd afgesproken dat als energiebesparing niet vrijwillig lukte, de overheid dan verplichtingen in de wet zou opnemen.

'Er komt een verplichting op energiebesparing aan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl