NOS Nieuws

Kamer akkoord met gewijzigde netneutraliteit

De Tweede Kamer is akkoord met de implementatie van de nieuwe Europese regels over 'netneutraliteit'. Netneutraliteit betekent dat al het internetverkeer gelijk behandeld moet worden; providers mogen geen klanten voortrekken, die om commerciële redenen interessanter zijn dan anderen.

Nederland heeft netneutraliteit in de Telecomwet vastgelegd, maar eind april zijn Europese regels ingegaan, die de Nederlandse wet deels overbodig maakt. Critici zijn bang dat de Europese regels internetproviders meer ruimte geven om uitzonderingen toe te passen, die niet altijd in het voordeel zijn van sommige klanten.

In de Nederlandse implementatie wordt nu geregeld dat de netneutraliteit in Nederland blijft zoals hij is. Minister Kamp van Economische Zaken heeft straks de bevoegdheid om algemene voorschriften op te stellen over netneutraliteit, waar providers zich aan moeten houden.

Daarin staat onder meer dat providers verplicht zijn dezelfde verbinding te leveren, onafhankelijk waarvoor hij gebruikt wordt. De Autoriteit Consument & Markt gaat hierop toezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl